[IF2004] Monster road

Bruce Bickford is een naam die waarschijnlijk alleen de Zappa-fans nog iets zal zeggen. En dat is jammer, al moet ik toegeven dat ik ook niet met zijn naam, iets meer met de animaties, bekend was. Blij dat het filmfestival daar iets aan heeft veranderd.

Bickford –ondertussen 57– heeft een heleboel animaties voor Zappa gemaakt in de jaren 70, en dat is meteen ook zowat het enige van zijn oeuvre (dat meer dan 40 jaar overspant), dat beschikbaar is voor het publiek. Dat heeft niks te maken met de kwaliteit van die filmpjes, maar alles met Brickfords heerlijke ingesteldheid. Hij maakt filmpjes omdat hij dat graag doet, en meer is er niet aan. You can make a story out of anything and anyone who says you can�t, well that�s their problem. Die verhaaltjes kunnen overigens best wel luguber kunnen zijn.

De documentaire, Monster Road, is een dubbel portret van Brickford, en diens vader, een ex-Boeing ingenieur. Dad didn’t do well with people. He once had this idea of putting the whole family into the car and driving it off a cliff. But then he imagined one of his sons surviving creeping up on a ledge and sitting there all bloody and mangled until he died. And that was the end of that idea. After that he never thought about doing this again.

Bickford is eigenlijk een groot kind (met een grotesk hoofd) dat houdt van verhaaltjes. Zijn hele leven heeft hij nog niks anders gedaan dan animaties maken. Waarmee hij bovendien niet eens zijn brood verdient: zijn ouders draaiden op voor kost en onderhoud. Op de vraag of zijn ouders daar dan geen problemen van maakten, antwoordt hij breed lachend: Dad used to nag about this sometimes, but ever since he got Alzheimers he also seemed to forget about that. So that took care of the problem.

Een vader die overigens anders nog heel kwiek uit de hoek kan komen:

Interviewer: I thought you didn’t believe in heaven?!
Bickford, sr: Yeah, but I’d like to qualify for it at least.

Meer dan ‘gewoon’ een portret van Bickford, is dit een portret van een man met een passie (12 uur werk voor 2 seconden film), die buiten de realiteit staat, maar verschrikkelijk veel plezier heeft in zijn leven. Niet te missen!

Lees ook het excellente artikel Unearthing Bruce Bickford, uit The Independent Weekly, en de Press Info over de documentaire bij Bright Eye Pictures.