Vrijstaat O.

“Laten we maar meteen de koe bij de horens vatten”, schreef Pieter Koten daags na het Jazz Forum in de Brusselse Beursschouwburg. Tijdens het onderdeel “Hoe krijgen (en houden) we jazz (kwalitatief) in de media?”, waarvoor Didier Wijnants een uitgebreide tekst had geschreven, kwamen ook de nieuwe media aan bod. Pieter staat in voor Communicatie & Externe Relaties bij Vrijstaat O., en had mijn naam een paar keren horen vallen tijdens het forum (met gemeende dank aan o.a. Wim Wabbes van Vooruit). Dat ik maar eens langs moest komen als ik daar zin in had, vertelde hij verder in zijn e-mail.

Vrijstaat O. door Bruno Bollaert

Vrijstaat O. is gelegen op een droomlocatie aan de Belgische kust, in de Koninklijke Gaanderijen pal op de Zeedijk van Oostende. Die gaanderijen lopen verder langs de achterkant van het stedelijk zwembad en het prestigieuze hotel Thermae Palace. Vrijstaat O., sinds april 2009 gepromoveerd tot kunstencentrum (en daarmee het eerste kunstencentrum aan de Belgische kust), heeft in 2007 de concessie verkregen van de Droge Coo, een gezellig, maar enigszins verborgen etablissement waar enige jaren geleden voornamelijk bejaarden een kaartje zaten te leggen.

Om de zaal binnen te gaan, moet men de deur door, richting betalende toiletten, wanneer men van het zwembad naar de Zeedijk wandelt. Een klein bord vermeldt Vrijstaat O., maar heel erg duidelijk is het niet. De mogelijkheden tot signalisatie zijn echter heel beperkt, gezien de status en het statuut van de gaanderijen.

Vrijstaat O. door Bruno Bollaert

Die onduidelijkheid is heel paradoxaal, want kenmerkend voor de zaal zijn de hoge ramen, waartegen de muzikanten spelen, en waardoor de bezoekers de hele tijd een onbelemmerd zicht op het strand hebben. Nu staan daar nog de strandhuisjes, maar die worden binnenkort voor het winterseizoen weggehaald. De concerten beginnen steeds om 17u, waardoor men later op het seizoen tijdens de evenementen langzaam de zon ziet ondergaan. Heel wat voorbijgangers worden door de concerten aangetrokken, en kijken verlangend vanop de dijk de warme zaal binnen.

Vrijstaat O. door Bruno Bollaert

Voor jazz tekent Vrijstaat O. in op het aanbod van de JazzLab Series, maar ze programmeren daarnaast ook zelf. Op zondag 19 december speelt de Modern Bop Society (jonge afgestudeerden a/h Lemmensinstituut); i.s.m. JazzLab Series treden op 16 oktober De Beren Gieren op, en wij gingen zondag luisteren naar Nicolas Kummert – Voices (bespreking volgt binnenkort). Naast jazz is er ook nog een ruim aanbod van literatuur, film en zelfs opera, en is er ook ruimte voor projecten zoals Dansand (het festival voor hedendaagse dans op het strand).

Vrijstaat O. door Bruno Bollaert Vrijstaat O. door Bruno Bollaert

Vrijstaat O. is niet alleen een bezoek waard, maar zelfs een omweg. Verwen uzelf met een zondagnamiddagje Oostende, en ga om 17u een concert meepikken in het kunstencentrum. U hebt dan nog de ganse zondagavond voor uzelf. Wij keren zeker nog eens terug.

Vrijstaat O. door Bruno Bollaert

Vrijstaat O., Zeedijk 10, 8400 Oostende (achter het stedelijk zwembad, in de Koninklijke Gaanderijen).