Audio redux

Snapshot door Bruno BollaertOm een of andere reden krijg ik redelijk wat vraag over mijn audio setup. Tijd voor een korte update, gezien het alweer een tijdje geleden is sinds mijn laatste audio bericht (cfr Piekuup, 06.09.2009; Buizen, 13.02.2009 & Encounters in Stereo, 20.02.2005).

Er zijn twee luisterplaatsen in huis: de woonkamer en mijn bureau.

De buizenversterker (PrimaLuna Prologue Two) staat nog steeds op mijn bureau, met daaraan de Cambridge Audio DacMagic (optisch verbonden met de Mac desktop, analoog naar de versterker) en een platenspeler (Technics).

In de woonkamer is de grootste verandering doorgevoerd. De Beosound 3000 is verdwenen; de Beolabs 8000 worden aangestuurd door de Linn Majik DS-I. In de Linn zitten digitaal (S/PDIF) de Airport Express, de Telenet Digicorder en een cdspeler (AH! Njoe Tjoeb 4000) geplugged. Ik heb echter in minstens een half jaar geen cd meer afgespeeld (ik koop ze nog wel, maar ik rip ze meteen).

De bron voor bijna alle audio verloopt –op de platenspeler na– via het netwerk: de muziek komt met de kabel binnen via Telenet (radio), of wordt gestreamd via het locale netwerk (iTunes of de Twonky UPnP op een NAS). Bijna al mijn jazz cd’s werden ondertussen geript; ik heb nog een boel werk voor de boeg met klassiek en pop (enfin, alles wat niet jazz of klassiek is). Het probleem is niet langer of al die muziek via het netwerk beschikbaar is, het nieuwe vraagstuk is welke de beste interface is om ermee om te gaan.

Apple had (heeft) een heel aanvaardbare afstandsbediening via iPhone, iTunes Remote. Helaas is het alsnog wachten op een HD versie voor de iPad, die sinds eind maart wordt aangekondigd. Mogelijks komt het in een totaalpakket met de al even gretig befluisterde nieuwe AppleTV. Wordt verwacht, ten laatste tegen het eindejaarspakjesseizoen.

Er zijn verder ook apps zoals Plugplayer, Songbook, en ChorusDS, maar de voorlopig mooiste interface moet die van de (vanaf midden augustus beschikbare) Sonos iPad Controller zijn. Ik zou voorwaar bijna overwegen om de Airport Express door zo’n Zoneplayer met optische uitgang te vervangen.

Ondertussen bepotel ik iTunes op mijn desktop via Remote HD op de iPad. Nadeel is echter dat de desktop daarbij moet aan staan, dus ik gebruik soms net zo goed ChorusDS om de NAS rechtstreeks aan te spreken. iTunes is evenwel veel gebruiksvriendelijker dan de Twonky server op de NAS (zoals sorteren op familienaam ipv voornaam). Och, binnen een jaar staan we wel weer een pak verder. Ik ga nog even een plaat opleggen terwijl ik mijn cd’s verder rip.

4 gedachtes over “Audio redux”

 1. Dit was duidelijk geen bericht voor leken :-). Ik begrijp te veel woorden niet om het gehele plaatje te snappen. Wat is bijvoorbeeld een cd ‘rippen’?

 2. Spijtig dat de BeoSound 3000 verdwenen is….
  Zelf gebruik ik ook de Apple Remote applicatie op de iPhone om de muziek via Airport Express te sturen naar m’n BeoSound Ouverture. Ben echter wel benieuwd wat het zou geven om er een DacMagic tss te zetten.. de Airport Express zou maar een bescheiden DAC hebben.

  Anyway… moest je de BS3000 nog gebruiken dan had je nog een BeoLab 11 kunnen toevoegen aan de BeoLab 8000’s. Deze subwoofer geeft de BeoLab 8000’s serieus wat meer ademruimte zonder dat je zo’n specifiek subwoofer geluid krijgt, en is helemaal vrouwvriendelijk qua design. “Neen… dat is geen vaas waar je bloemen in kan zetten!” … Anyway… te beluisteren op’t Laurentplein 🙂

  Voor de rest… Nice setup you have!

 3. Ik beschouw me nu niet direct als complete analfabeet wanneer het komt op computers ed, maar deze uitleg moet ik toch minstens 3 keer lezen om een beetje te kunnen volgen, en zelfs dan ontgaat 50% van wat je schrijft me nog helemaal … en dat ligt niet aan jouw schrijfstijl. 🙂

  ’t Wordt hoogdringend tijd dat mijn kinderen van 5 & 7 5 jaar ouder worden, dan kunnen die dat in’t vervolg voor mij uitleggen.

  ps: een CD-tje rippen is de muziek overzetten naar je harde schijf op computer, al dan niet in mp3 formaat, zodat je ze daarna op je iPod/iPad/iPhone ed kan beluisteren …. juist, Bruno?

 4. @Lichtindeduisternis: dat klopt gans dat audio gedoe is nogal technisch, al is het al verschrikkelijk veel veranderd tegenover een jaar of vijf (of zelfs twee) geleden. Gelijk Jurgen zegt, rippen is niet meer dan een cd op je computer kopiëren, via iTunes bijvoorbeeld.

  @Karel Uyttendaele: in het begin deed ik het ook rechstreeks via de Airport DAC, nu gaat Airport optisch in de Linn Majik. Het probleem met de Beosound is dat hij zo moeilijk (betaalbaar) uitbreidbaar is –en al zeker draadloos (servers staan boven, woonkamer is beneden). In die Linn kunt ge zowat alles steken om muziek te spelen: coax (cd-speler), toslink (airport express), cinch (platenspeler), zelfs gewoon een netwerkkabel (Twonky op de NAS).

Reacties zijn gesloten.