losers

Het gaat er de ganse dag over gaan. En daarna hopelijk nog een hele tijd: de verkiezingen. Voor ik aan mijn mediaronde begin, even een uitleg ‘vanuit de buik’ (om het in politico-speak te zeggen). Maar laat één ding duidelijk zijn: we hebben over de ganse lijn verloren.

Bekijk het eens van de andere kant: het probleem is niet het Vlaams Blok (de racistische partij), maar wel de andere partijen. Kunnen we 1 miljoen kiezers zomaar naast ons neerleggen? Natuurlijk niet –los van het antwoord op de vraag of ze nu ons respect verdienen of niet. (Sinds waneer is Brahim lid van de CVP overigens —respect, man!?)

Vandaag is het misschien ‘slechts’ 1 op 6, bij de volgende verkiezingen wordt dat gegarandeerd 1 op 5.

Als we Stevaert mogen volgen, kunnen we het beste maar het blok doodzwijgen (zo beweerde hij gisteren tijdens het debat). Welnu, dat komt neer op 1 miljoen mensen negeren. En dat is een strategie die de ’traditionele’ of ‘democratische’ partijen tot nog toe hebben gehanteerd: de mensen die op het blok stemmen, dat zijn uitzonderingen. Hoe lang nog? En met hoevelen moeten ze zijn alvorens ze geen uitzondering meer zijn? Tot het blok de absolute meerderheid haalt? Tot het te laat is?

Alweer Stevaert, die beweerde (ik parafraseer): “U zegt, meneer De Winter, dat 1 miljoen Vlamingen op uw partij hebben gestem, wel ik zeg u, er zijn er vijf miljoen die dat niet hebben gedaan.” Inderdaad Steve, maar er zijn er niet genoeg die coherent op een andere partij hebben gestemd om het blok zonder meer een hak te kunnen zetten.

En hoezeer ik ook tegen dat Vlaams Blok ben, er is geen enkele partij die naar de kiezer toe werkt als dat blok. Demagogie, en desinformatie, zeer juist, maar ze hebben een profiel, ze hebben een mening (hoe verkeerd die ook mag zijn).

Voor al die partijen geldt hetzelfde: pak het blok aan door uzelf aan te pakken. Het is de hoogste tijd.

3 gedachtes over “losers”

 1. Ik volg je hier volledig in. Hoewel ik ook geen Vlaams Blok stemmer ben, vind ik ook dat ze de kiezers niet zomaar mogen negeren. Er zal in deze regering wel iets misgelopen zijn en ze moeten daar hun conclusies uit trekken.

  Laat het VB in de regering. Dan moeten ze bewijzen wat ze waard zijn. Remember J

 2. Oh ik had ZO graag een regeringscoalitie gezien bestaande uit VB+(CD&V+NVA). Al de rest oppositie, en laat iedereen dan maar eens bewijzen wat hij waard is. Het blok mag eens tonen hoe ze het allemaal oplossen, ze weten het toch beter, “you’re up” zou ik zeggen. Tzal rap gedaan zijn. Dat de CD&V een dikke deuk zou krijgen door het doorbreken van het cordon lijkt mij straf. Na de gegarandeerde blundering van het Blok in de regering krijgt de CD&V gegarandeerd de stemmen van zijn oude kiezers plus die van de mensen die voor het VB stemden. En dan is alles terug min of meer zoals het vroeger was.

 3. Have to admit, the thought crossed my minded. Ik vrees evenwel dat CDV als buffer voor VB zou dienen, dat er een aantal extreme maar niet extreem afgebeelde zaken zouden door geraken, dat het VB zich heel braaf zou gedragen, en dat ze bij de volgende verkiezingen nog meer stemmen zouden krijgen van al wie tegen de tsjeven is maar niet meer in paars gelooft.

  Waar ik meteen ook bang van ben, is van de VLD van Coveliers en Beysen (die Coverliers er terug in wil). Niet van Verhofstadt of Sterckx of zelf De Gucht, maar Coveliers… brrrr.

  Of Bourgeois, die ik voor geen haar vertrouw, en Leterme, die op strafpunten de race heeft ‘gewonnen’ (om zijn eigen beeldspraak maar eens te verkrachten). Even hol als van Stevaert trouwens: veel lucht weinig inhoud, en bijzonder weinig composure.

  Vroeger. Maar of dat zoveel beter was? De katholieke verzuiling, het NSV, Congo… Oeps. Ik denk dat ik mijn teletijdmachine beter moet afstellen 😉

Reacties zijn gesloten.