Ah! Ik denk dat ik ondertussen al meer films gezien heb dan vorig jaar. Niet dat ik op zoek was een nieuw persoonlijk record te vestigen, maar ik moet toch iets met die lijstjes aanvangen. Weinig serieus slechte films deze maand, al was ik toch een beetje ontgoocheld in The Road to Guantanamo, dat filmisch eerder zwak is. Weinig verhaal, weinig richting; niet echt een verzinsel maar toch geen documentaire. Ik had er meer van verwacht. Geef mij dan maar (veel) liever The Visitor, dat ik in oktober op het filmfestival heb gezien.
Mooie fotografie dan weer wel in Revolver, maar net iets te veel moeilijkdoenerij om er een goede film van te maken. Ritchies andere crime movies –(vooral) Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch— zijn interessanter. Maar daardoor ben ik nu tóch benieuwd geraakt in RocknRolla, dat ik tijdens het eerder vermelde filmfestival laten passeren.
Ik was al helemaal benieuwd naar The Ruins. Ik had het boek van Scott B. Smith in Seattle gelezen, en het was opvallend hoe erg op verfilming het verhaal was geschreven. Edoch, de versie die ik heb gezien is duidelijk een op twee vlakken gecensureerde versie. Ten eerste is er heel wat uit het boek gesneuveld om van deze film voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Maar waarom die –eigenlijk voor het verhaal best relevante– sexueel getinte scènes eruit gelaten, als dergelijke –alweer: voor het verhaal relevante– gruwel wordt getoond. Ten tweede heeft IMDB het over twee versies, een eerste van 91 minuten (voor de USA), en een tweede van 93 minuten (de unrated DVD versie). De versie die ik heb gezien telde 83 minuten. Minstens één deel dat daaruit genseuveld is, is ‘de’ regenscène. Ik zal moeten wachten op de dvd om te zien wat ik nog heb gemist. Want dit is best een geslaagde thriller/horrorprent. Beetje cult, maar zeer onderhoudend –en moet het niet hebben van duisternis om angst (of weerzinwekkendheid) op te roepen.
Cloverfield toont potentieel, en eindigt open genoeg voor een sequel; Wicker Park is een romantische film die iets te nodeloos complex werd opgevat; en The Mist is ok, maar het einde zo verschrikkelijk voorspelbaar dat het niet meer plausibel is.
Over de Star Wars films heb ik niks te vertellen, dat maakt gewoon deel uit van ons cultuurpatrimonium. Bijzonder opgezet was ik met Bobby, dat heel proper fact & fiction vermengt en in een mooi gestructureerd verhaal aandacht heeft voor menselijk drama; en met De laatste zomer, toch weer een uitstekende film van eigen bodem.
Punten ook voor Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, een zeer geschikte (onderhoudende en amusante) gezinsfilm; en voor Starsky & Hutch, zodanig fout dat het goed werd –ik heb er zelfs mee moeten lachen.
- Revolver / Guy Ritchie / 2005 / 2BE / **
- The Road to Guantanamo / Mat Whitecross & Michael Winterbottom / 2006 / Canvas / *(*)
- Star Wars / George Lucas / 1977 / DVD / ***
- Chocolat / Lasse Hallström / 2000 / 2BE / **
- Broken Arrow / John Woo / 1996 / 2BE / **
- Wicker Park / Paul McGuigan / 2004 / 2BE / **
- Cloverfield / Matt Reeves / 2008 / Telenet / **
- The Mist / Frank Darabont / 2007 / DVD / **
- Bobby / Emilio Estevez / 2006 / DVD / ***
- De laatste zomer / Joost Wijnant / 2007 / DVD / ***
- The Riverman / Bill Eagles / 2004 / 2BE / *(*)
- Mission Impossible III / J.J. Abrams / 2006 / VTM / **
- The Empire Strikes Back / Irvin Kershner / 1980 / DVD / ***
- Return of the Jedi / Richard Marquand / 1983 / DVD / ***
- The Ruins / Carter Smith / 2008 / Telenet / **
- Starsky & Hutch / Todd Phillips / 2004 / VT4 / **(*)
- Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest / Gore Verbinski / 2006 / VT4 / **(*)
0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)
(films vorige maand)
Raar. Ik vond de sterkte van The Mist net het onvoorspelbare en hartverscheurende einde. Maar ik ben dan ook geen geoefend kijker.