Het gebeurt niet vaak, maar ik kan u deze maand twee onvoorwaardelijk te bekijken films aan de hand doen: Låt den rätte komma in (Let the right one in) en Genova. Verder nog twee aanraders: State of Play en –ondanks de gaten in het scenario– Triangle.
Naast de films uit het lijstje, heb ik ook het eerste seizoen van Covert Affairs (met Piper ‘Coyote Ugly’ Perabo) bekeken. Een beetje een naïeve serie, maar dan wel met het genoegen de ganse tijd op Perabo haar aangenaam smoelwerk te kunnen kijken.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zzoKJ6pT-dk&fs=1&hl=en_US&rel=0&hd=1]
- Stag Night / Peter A. Dowling / 2008 / 0
Deze film mist elke originaliteit, en is daarenboven verschrikkelijk saai. - Moon / Duncan Jones / 2009 / *
Klonen en dinges en al en proberen het sfeertje van 2001 na te doen. - Låt den rätte komma in (Let the right one in) / Tomas Alfredson / 2008 / ****
Ik heb ooit het boek ontleend in de bibliotheek, in Nederlandse vertaling, maar vond er geen lezen aan. De film stond al een tijdje in de Prime videotheek, en ik had de hype her en der al horen waaien, maar ik bleef het maar uitstellen. Ten onrechte. Dit is een zeer smaakvolle, subtiele en beheerste film, die voldoende spanning én diepgang bevat om de kijker aan het scherm gekluisterd te houden. Ik heb het boek opnieuw op mijn nachtkastje liggen, deze keer in het Engels. Ik be n benieuwd of het boek de film kan evenaren. Een hele opgave. Oh ja, het gaat over een vampier, inderdaad, maar dit valt in niets te vergelijken met tienergegevens zoals Twilight. - Traitor / Jeffrey Nachmanoff / 2008 / **(*)
Dark ops, double crossing en infiltratie. De grootste verdienste van deze film is dat hij de zaken niet blindweg zwart-wit voorstelt. En deze keer niet zomaar tussen goed en kwaad, zoals we al meer hebben gezien, maar tussen terrorist en USA. - 12 rounds / Renny Harlin / 2009 / **
Genietbare smijt- en schietfilm met een stereotiep maar deftig gepresenteerd plot. - State of Play / Kevin Macdonald / 2009 / ***(*)
Klassiek aanvoelende complotfilm, gebaseerd op de gelijknamige Britse 6-delige miniserie uit 2003 (die ik niet heb gezien). Verwijzingen naar All the President’s Men zijn niet uit de lucht gegrepen. Mooie structuur, goede opbouw, volgbaar en aannemelijk plot. - Halloween II / Rob Zombie / 2009 / **
Goede prestatie van Brad Dourif. Ik ben al vergeten wat Rob Zombie in 2007 van Michael Myers had gemaakt, maar erg spannend is deze film niet. Heel erg jammer ook dat er zo weinig van het John Carpenters iconische thema te horen is. - Transformers: Revenge of the Fallen / Michael Bay / 2009 / *(*)
Te volwassen praat en toonsels voor de tieners, te dwaas voor oudere kinderen of volwassenen. - Memory / Bennett Davlin / 2006 / *
Weekendfilmniveau. - The Lazarus Project / John Glenn / 2008 / *
Dit ding verdrinkt in zijn eigen complexiteit. - Not Forgotten / Dror Soref / 2009 / *
Een film die uit dat deel van de jaren 80 lijkt weggelopen, toen ze dachten dat complex en halve voodoo gelijk stond aan goed. Niet dus. - Dolan’s Cadillac / Jeff Beesley / 2009 / **
Weinig opzienbarend filmpje, maar niet slecht gemaakt. - Homecoming / Morgan J. Freeman / 2009 / *(*)
Een film met potentieel, maar twijfelt te veel tussen weekendfilm, VijfTV gedoe, en thriller. Met elementen uit Fatal Attraction en Misery. - Midnight Meat Train / Ryûhei Kitamura / 2008 / (*)
Geeuw. - No Reservations / Scott Hicks / 2007 / *(*)
We hebben die al gezien, zei ik tegen Tessa, maar dat bleek niet te kloppen. Een mens kan ergere dingen doen dan naar een geheel voorspelbare feelgood wijvenfilm kijken, denk ik dan. - The House on Sorority Row / Mark Rosman / 1983 / (*)
De geïnterpreteerde remake van vorige maand (Sorority Row) is dan toch weer net iets interessanter dan deze totaal verouderde versie. In dat opzicht is het dan weer wel leuk dat er af en toe eens remakes worden gemaakt om die dingen hedendaags genietbaar te maken. - Brüno / Larry Charles / 2009 / *
Ach, ik vond al niks aan Borat, en dit heeft mijn mening niet veranderd over het fenomeen Sacha Baron Cohen. Humor die het moet hebben van het schokeffect, dat is in mijn ogen veel te gemakkelijk. Let wel, ik vind de boodschap tussen de regels, de confrontatie die Brüno aangaat met het conservatieve en/of halsstarrige wereldbeeld van sommige mensen dan wel weer bijzonder waardevol. - Mammoth / Lukas Moodysson / 2009 / **
Hola. Wat gebeurt hier? Nee, serieus, wat gebeurt hier? Dit is een supertrage film die het contrast tussen rijk en arm en vanzelfsprekende en moeilijke levens wil aantonen. En dat beide levens veel dichter bij elkaar liggen of van elkaar doorweven zijn dan men op het eerste gezicht zou aannemen. Maar welk een trage, saaie film. - Genova / Michael Winterbottom / 2008 / ***(*)
Kijk, daar ben ik dan weer verschrikkelijk grote fan van. Winterbottom slaagt er steeds in zijn verhaal op een afstandelijke, bijna kille manier op de kijker lost te laten, zoals in de klinische manier waarop hij de seksuele ontmoetingen in 9 songs voorstelt. De regisseur stuurt ogenschijnlijk het verhaal niet, waardoor de intriges en problemen zich als vanzelfsprekend gaan ontwikkelen. Heel sterke film. - Terug naar de Kust / Will Koopman / 2009 / *
Mwah. Flauw thrillerachtig ding waarvan de plot van bij het begin redelijk voor handen ligt. - Doghouse / Jake West / 2009 / *(*)
Amusant tijdverdrijf zonder enigerlij blijvende waarde –maar met weinig of geen pretentie. Leutig, maar niet meer dan dat. - Triangle / Christopher Smith / 2009 / **(*)
Geen drie sterren, want er zitten een paar gaten in het scenario. De fotografie presenteert goed, het scenario lijkt bij aanvang een beetje te stereotiep, maar ontwikkelt zich telkens weer op positieve wijze. De film blijft voldoende verrassen om de kijker aan de televisie gekluisterd te houden. Het einde zit goed in elkaar; een kleine kunstgreep –of leap of faith— was wel noodzakelijk om de film helemaal waterdicht te maken.
0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)
(films vorige maand)
Ja, “Let The Right One In” vond ik ook geweldig! Wat een sfeer, wat een verhaal, wat een romantiek!, wat een einde! 🙂
“Moon” vond ik ook super (al is die idd wel erg schatplichtig aan 2001). “State of Play” vond ik eerder degelijk dan super, maar daar staat dan weer tegenover dat ik me kan vinden in de scores voor “Midnight Meat Train” en “Doghouse”. Nu dringend die “Genova” eens bekijken, precies…