Sleep with me, I’m not too young

Het is de schuld van The Beatles. En Satan natuurlijk. Nog goed dat ik niet naar heavy metal luister.

Het bestond al langer, maar het zijn The Beatles die het gepopulariseerd hebben. Backmasking dus. Ze gebruikten het eerst louter om het geluidseffect, maar nadien hebben ze ook moedwillig boodschappen ‘gestoken’ in een aantal van hun liedjes. Het meest bekende is waarschijnlijk de ganse Paul is dead hoax, waarin een aantal ‘bewijzen’ werden gefabriceerd om aan te tonen dat Paul McCartney eigenlijk was gestorven, en vervangen werd door een stand in. In I’m So Tired (op The White Album uit 1968) is gebrabbel te horen, dat, wanneer het omgekeerd wordt afgespeeld, te horen geeft dat Paul is a dead man, miss him, miss him, miss him!.

Mensen die het niet zo begrepen hadden op populaire muziek, rockmuziek en hardrock varianten, beschuldigden muziekgroepen ervan dat ze satanische boodschappen in hun liederen onderbrachten. Eén van de meest bekende casussen is Stairway to Heaven van Led Zeppelin, waarin duidelijk hoorbaar een satanische boodschap zit verscholen wanneer men ergens in het midden van het lied een stuk omgekeerd afspeelt. Het gaat om het fragment

If there’s a bustle in your hedgerow
Don’t be alarmed now,
It’s just a spring clean for the May queen.
Yes, there are two paths you can go by
But in the long run
There’s still time to change the road you’re on.

Duidelijk is een beetje een rekbaar begrip, want als men de zogezegd satanische boodschap niet kent, is het niet vanzelfsprekend om hem uit de klanken af te leiden. Dit heeft te maken met het verwachtingspatroon van de luisteraar, die door kennis van de tekst wordt beïnvloed om te horen wat er eigenlijk niet is. Met andere woorden: wie de woorden niet op voorhand kent, zal ook de boodschap niet vinden/’herkennen’.

Probeer het vooral zelf –ik heb de satanische boodschap hier expliciet niet vermeld. Jeff Milner biedt op zijn site een aantal fragmenten aan, die zowel op de normale manier worden afgespeeld, en nadien achterstevoren. Stairway to Heaven staat helemaal bovenaan; luister eerst voor u klikt op Show Reverse Lyrics. Oh, en voor de titel van dit stuk moet u (op diezelfde pagina) even naar Britney Spears luisteren, Baby One More Time!

Een gedachte over “Sleep with me, I’m not too young”

  1. heb het ooit eens aan de stok gehad met mijn pa toen ik zijn platendraaier gebruikte om de verborgen boodschap in de laatste song op de A-kant van Purple Rain te kunnen beluisteren. Zo’n vuilbekkerij in het nummer en dan zo’n vrome boodschap. Lacheu 🙂

Reacties zijn gesloten.