flog regel

De regel (as in meer regel dan uitzondering). Heel eenvoudig: als ik mijzelf opleg één foto per dag te posten, die de dag zelf was gemaakt, hou ik het geen week uit.

Ten eerste omdat ik er gewoon niet in slaag één (min of meer) interessante foto per dag te maken –al was het maar om practische redenen (any excuse will do).
Ten tweede, omat ik op die manier mijzelf onder druk zet om minstens die ene foto te maken, en dat ik dan binnen de korste keren mijzelf daarop gewoon kortsluit.

Momenteel staan er zo’n 40 foto’s in de queue, bijna twee maand dus. Tiens, misschien post ik vanaf nu tijdens het weekend ook. Of één per weekend…

Voorlopig zijn het ook allemaal digitale en daardoor ik ben wreed in mijn gat gebeten om de Nikon D70 te kopen (niet toegeven, niet toegeven, niet toegeven, …) Analoog staat op een laag pitje, kwalitatief gezien dan. Louter kwantitatief denk ik dat ik minstens zoveel analoge als digitale foto’s maak, maar ik heb momenteel twee issues.

  1. Zoals reeds herhaaldelijke keren toegegeven, sta ik wat betreft de verwerking van film (laat staan het maken van afdrukken) nog in de beginfase. Ik was gewoon aan de T400-CN, een C41 film die je in je fotolab binnengeeft en binnen het uur ontwikkeld terugkrijgt, inclusief afdrukken. Nu ik het allemaal zelf wil doen, ben ik nog steeds op zoek naar een ’traditionele’ film als vervanger. Niet evident, gezien:
  2. De foto’s worden blind gemaakt. Ttz ik heb nog geen vergroter, dus ik heb geen prints. Ik haat negatieven inscannen en in photoshop bewerken. Het idee lijkt mij zo tegendraads, bijna absurd. Als je de computer als doka gebruikt, ga je toch geen 35mm film meer gebruiken. Camera’s zoals de D70 zijn –op standaardafdrukken– kwalitatief net zo goed als een print van een vergelijkbare 35mm camera. Let wel, met vergelijkbaar bedoel ik niet prijs, maar target audience, en met print bedoel ik (semi-)professioneel uitgevoerd, niet op een vier jaar oud epson printerke.

Ahum. En dan bedoel ik helemaal niet dat je idoot bent als je toch je 35mm negatieven inscant, en die dan uitprint. Ik vraag me hooguit af wat het nut is.
Voor de prijs van een goede negatiefscanner kom je al dicht in de buurt van de prijs voor een behoorlijke digitale camera. Een (spot)goedkope, vier jaar oude flatbed, is dan weer wel goed genoeg om afdrukken in te scannen –zeker voor web gebruik.

Maar ik ben behoorlijk afgeweken. En och, voor alles wat hierboven staat geldt gewoon if it works for you: great.