mega pixel

Als ik nu een nieuw digitaal fototoestel zou kopen, was de Nikon D70 een grote kanshebber –OK, OK, als ik geld teveel had, de Leica D2, maar laten we proberen een klein beetje realistisch te blijven.

Op consumer level (wat een vreselijk woord is prosumer toch; liever een amateur dan een prosumer) heeft de pixelrace –met de huidig gebruikte sensoren– maar weinig zin meer. 8MP op een sensor zo groot al een pinknagel, geeft onaanvaarbaar veel noise bij hogere ISO waarden. De consumers hebben –terecht– de rug gekeerd naar het APS-formaat (dat kleine negatief-formaat, waarmee je zowel ‘normale’ als breedbeeld foto’s kon maken), omdat de kwaliteit echt niet volstond. Welnu, de (huidge) sensoren in de consumer toestellen zijn veel kleiner dan het APS formaat.

De Nikon D70 daarentegen, heeft wel een APS formaat sensor. Het toestel kan dan ook veel gemakkelijker met grotere ISO waarden gebruikt worden.

Algemeen wordt aangenomen dat je beter minder MP hebt met een grotere sensor dan meer MP met een kleinere. Voor een overzicht van sensor sizes, zie bvb Digital Outback Photo en DP review.

Maar ik ben best tevreden met mijn G5.

(Oh, en dit is ook interessant om lezen: Hybrid and Digital Capture)