Tandpasta

Een ramp is het. Recent werd Zendium in België blijkbaar uit de handel genomen. Mijn apotheker wist mij dat daarnet te vertellen, toen ik ten einde raad bij haar ging aankloppen om een nieuwe voorraad, die ik normaal gezien uit het grootwarenhuis meebreng. Ik zit al een maand zonder, en op die tijd heb ik al minstens vijf-zes verschillende tandpasta’s geprobeerd, in de hoop dat het om een tijdelijk stocktekort ging.

Mijn mond staat ondertussen vol aften, waarvan ik eerst nog halvelings dacht dat ze er waren gekomen door het wisselvallige weer, of zelfs het naarstige werk met onregelmatige uren voor Gent Jazz. Maar het is gewoon de tandpasta. Ik heb Tonigencyl geprobeerd, Paradontax, Sensodyne, Fluocaryl, en zelfs Signal en Colgate bi-fluor (zoals in: “wij zijn niet bang van de tandarts, want we hebben ze goed gepoets, met…”). Bij de eerst poetsbeurt viel reeds op hoe agressief die tandpasta’s werken in de mond. Nu heb ik Meridol mee naar huis gekregen, dat –net zoals Zendium– geen natriumdodecylsulfaat zou bevatten. Ondertussen heb ik al ontdekt dat Zendium via internet toch nog te koop zou zijn.

Welke dorpsidioot heeft in godsnaam Zendium, de aftenvriendelijke tandpasta waar ik al meer dan twintig jaar ‘goed’ mee ben, van de markt gehaald?

19 gedachtes over “Tandpasta”

 1. Toch eigenaardig he? Alles wat goed is halen ze van de markt, ik heb in mijn hoofd een zo’n hele lijst van producten.

 2. Ja klopt , ga naar de Etos of Kruidvat in Nederland. Ik koop hem daar altijd, en daarbij is het nog goedkoper ook dan het hier was. 🙂

 3. Contacteer Oral B, de producent, eens. Misschien komen ze binnenkort met een alternatief.
  En grappig, dat reclamezinnetje (of riedeltje) ken ik ook nog uit mijn kindertijd 🙂

 4. Oei! Oei! Een mond vol aften! Dat ken ik. En waarom hebben ze Zendium uit de handel gehaald in Belgie?

 5. hier thuis vinden wij elmex beter dan zendium; Misschien eens uittesten, one never knows.

 6. En helpt het niet om uw mond te spoelen met Listerine ? Het ‘piekt’ wel efkes, maar bij mij gaan ze op die manier wel snel weg…

 7. Ondertussen heeft men mij een voorraadje Zendium toegereikt (dank u, moeder). De Meridol die ik gebruikte was een soort Elmex (komt van dezelfde fabriek), en een wetenschappelijke studie (van deUGent overigens) heeft aangetoond dat Zendium nog beter is dan Elmex voor aften en gevoelig tandvlees en dinges. Listerine helpt niet. Ik heb zowat alle middeltjes geprobeerd die er voorhanden zijn, inclusief de zwaardere toestanden-op-voorschrift.

  Eén van mijn zoektochten op ’t internet wist mij te vertellen dat Vincent Van Quickenborne ook aan de ondingen lijdt. Misschien is het wel een vuile Jezuïetenschoolziekte…

 8. Inderdaad, Ik koop ze nu ook in Nederland.
  In het Kruidvat was er zelfs nog een bon bij van 1 euro korting.
  Mooi meegenomen.

 9. Sinds kort is zendium opnieuw in Duitsland te verkrijgen. Daar was het ook door Oral B van de markt gehaald. De nieuwe producent is Miradent. http://www.miradent.de . Het is te verkrijgen via elke duitse apotheek.

 10. mijn ergste vermoeden is bewaarheid geworden! ik ben reeds maanden op zoek naar zendium, makro, delhaize, colruyt, carrefour… ALLES heb ik uitgeplozen …. tot ik tot de slotsom kwam dat dat geen toeval kon zijn….

  nu open ik speciaal mijn pc om te checken of het wel es van de markt kon gehaald zijn…. en dat is blijkbaar zo.

  SHAME !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ik vond zendium vooral effectief tegen tandsteen…..

 11. Heb nog een paar Zendium Classic tubes, maar omdat mijn Zendium sensitive op was, wilde ik die terug gaan kopen in het Kruidvat 😉
  daar kreeg ik te horen dat het niet meer verkocht werd.
  Ben in Baarle-Hertog Nederland daar naar het Kruidvat gegaan, daar geen probleem, heb voorraad ingeslagen.
  Dus mensen Etos en Kruidvat verkopen het in Nederland zeker!

 12. Inderdaad, ideaal tegen aften.
  Is in Maastricht nog verkrijgbaar,en beterkoop dan vroeger.Je kan die verkrijgen in alle Nederlandse drogisterijen.
  Wat oook goed is,is dagelijks je mond even spoelen met Listerine,
  is ´t beste koop bij Colruyt.

 13. Kregen deze week bij ons op de praktijk ook de vraag betreffende Zendium. Heb ook even wat navraag gedaan en Zendium is waarschijnlijk uit de handel genomen omdat het in België niet genoeg zal opgebracht hebben.!?! Zendium bevatte inderdaad geen natriumlaurylsulfaat, wat de oorzaak zou zijn van de aften. Mijn apotheker vertelde me dat Mirafluor dit ook niet bevat. Mss deze tandpasta eens proberen?

 14. Heb 4 jaar geleden ook ontdekt dat de tandpasta die ik al 25 jaar gebruikte uit de markt genomen was in België-net als Bruno alle alternatieven geprobeerd (ook Elmex, Paradontax en Mirafluor). Ofwel schuimden ze teveel, ofwel kreeg ik er een vieze smaak van in mijn mond. Geen enkele was zo goed als mijn goeie oude Zendium. Het werd zelfs zo erg dat ik mijn tanden niet meer graag poetste, en dus niet vaak genoeg, wat natuurlijk héél slecht is voor je gebit.

  En dan 2 jaar geleden was ik op citytrip in Kopenhagen en wat ontdek ik? Daar zijn ze nog gewoon bij elke drogist te krijgen. Grote voorraad ingeslagen, waar ik nu spijtig genoeg doorheen zit. Dus was ik weer online op zoek, en vond deze blog. Bedankt voor de tips i.v.m. de website waar je ze kan krijgen. In Nederland kom ik niet al te vaak, en om speciaal daarvoor naar daar te rijden,…met die dure benzine wordt de tandpasta dan nog duurder!

  Gelukkig dat mijn ouders volgende week ook op citytrip gaan naar Kopenhagen…:-) Instructies gegeven om een voorraadje voor mij mee te brengen!

Reacties zijn gesloten.