Berichtgeving

Op zeer onregelmatige momenten durf ik wel eens nrc.next te kopen. Die krant heeft een paar grote tekortkomingen: zo is ze ontiegelijk duur (2,10 euro in BE vs 1 euro in NL), en komt ze bovendien uit Nederland, waardoor er weinig specifiek Belgische berichtgeving wordt in opgenomen. Die (grote) tekortkomingen wegen echter niet op tegen de (nog veel grotere) voordelen: de krant bevat verrassend weinig speculatieve berichtgeving, en is bovendien geschreven in duidelijke, heldere, en (dus) begrijpelijke taal. Op pagina 6, in het onderdeel Internationaal, vond ik dit:

Winnaars Vlaanderen praten over coalitie
De Vlaamse minister-president Kris Peeters, die maandagavond het ontslag van zijn regering indiende, is gisteren begonnen met verkennende gesprekken voor een nieuwe coalitie op Vlaams niveau. Zijn partij, de christen-democratische CD&V, werd tijdens de regionale verkiezingen zondag met 22,9 procent de grootste in Vlaanderen. Peeters sprak als eerste met voorzitter Bart De Wever van de nationalistische N-VA, met 13,1 procent de grote winnaar van de Vlaamse verkiezingen. De N-VA dringt aan op een verdere staatshervorming op Belgisch niveau. De Wever zei gisteren bereid te zijn om “water bij de wijn te doen” om een Vlaamse regering mogelijk te maken. Zijn N-VA stapte eind vorig jaar uit een Belgische coalitie, wat leidde tot de val van de regering van Yves Leterme.

De krant waarop wij geabonneerd zijn, De Morgen, doet er al drie dagen over, telkens met minstens zes pagina’s, om hetzelfde te zeggen.

14 gedachtes over “Berichtgeving”

  1. Ja, in een buitenlandse krant kunt ge inderdaad beknoptere informatie verwachten hé. Van De Morgen verwacht ik meer informatie en meer duiding.

    Als ge het korter en bondiger wilt kan ik u de Metro aanraden: helemaal gratis en beknopt!

  2. Ghèhè, met al de redacteurs die ze op straat gezet hebben en de redacteurs zélf die de deur achter zich dichtgooien moeten ze het bij DM allemaal wat rekken. Ik denk trouwens dat het vorig weekend de laatste keer zal zijn dat ik de losse zaterdagkrant nog zal gekocht hebben: het is huilen met de pet op.
    Vandaag op ’t werk (tijdens mijn pauze) de bijdrage van de “vervangster” van Bernard Dewulf gelezen: ze kan echt niet tippen aan zijn niveau, wat een mager beestje is dat zeg. Ga voor de Flair of Story werken, mensch.

  3. @Lien: niet iedereen is politieker. Sommige mensen hebben liever de essentiële informatie op duidelijke manier gebracht. En meer mensen dan er wordt vermoed precies. Wat nu in al die pagina’s van DM staat is overigens geen duiding, maar speculatie. De media trachten het nieuws te maken, en dat is absoluut hun taak niet.

    Wat betreft uw vergelijking nrc.next en Metro, daaruit blijkt duidelijk dat ge nrc.next nog nooit hebt gelezen. Het is nochtans een aanrader.

  4. Onlangs was ik een week in Nederland en heb dagelijks nrc.next gelezen en ben het volledig eens met Bruno. Een absolute kwaliteitskrant. Iets waar de morgen (en de standaard) alleen maar kunnen van dromen.

  5. Ik ben een zeer tevreden lezer van nrc.nl. Voor het buitenlands nieuws vooral, want het niveau daarvan is in onze pers vaak bedroevend. Maar toen ik dit tekstje daar tegenkwam, was ik toch wat teleurgesteld. De regering Leterme is namelijk niet gevallen toen de N-VA haar niet langer steunde (er uit stappen konden ze niet, want ze zaten er niet in). Leterme viel pas 3 maand later, over Fortis en de rel rond de scheiding der machten.

  6. @Skender: het is ook zo verdomd complex.

    Noch in nrc.next, noch op nrc.nl staat er overigens dat de NV-A uit de regering is gestapt, maar “uit een Belgische coalitie” (m.a.w. uit het kartel N-VA/CD&V) –al is Bourgeois toen wel uit de regering gestapt, uit de Vlaamse, net door de breuk in het kartel van CD&V / N-VA. De N-VA is toen in de oppositie gaan zitten, en daarmee verdween het meerderheidsquotum van de regering.

    Ze schrijven verder ook niet dat (enkel) daardoor de regering is gevallen, maar dat het “leidde tot de val van de regering van Yves Leterme” –wat klopt: het is één van de aanleidingen geweest. Het is dan inderdaad pas door Fortis etc. geweest dat de regering uiteindelijk is gevallen.

  7. Als dit kattebelletje in De Morgen of De Standaard had gestaan, was het weggelachen wegens oververeenvoudigd, misleidend, en uiteindelijk: onjuist.

    Nee?

  8. Er is een verschil tussen dit bondige bericht en de zes bladzijden daags die ik in DM (of waarschijnlijk ook DS) te verwerken krijg. Ik verwacht van een krant duidelijkheid, duiding; geen giswerk, en al evenmin dat ik al dat geschrijf moet doornemen om de essentie te weten te komen. Als ik zelf op zoek moet gaan, dan zoek ik wel op het internet. Van een krant –waaraan ik geld uitgeef– verwacht ik dat ze mij het één en ander aanreikt.

    Over de inhoud van dit bericht had ik een artikel verwacht van hooguit een bladzijde of twee, zoals er gisteren –in nrc.next– een artikel stond over het (knabbelen aan het) Zwitserse bankgeheim.

    Vandaag hebben ze –DM in mijn geval– weer tot bladzijde zes volgeschreven over de verkiezingen. Waarover? I’ll be damned if I know, ik heb geen tijd om dat alles te lezen. Momenteel wordt er een regering gevormd, en er is niets, maar dan ook niets wat ik daaraan kan doen, dus ik lees er graag over, eenmaal ze gevormd is. Met een schoon overzichtje van de moeilijkheden bij de formatie, een redelijk objectieve verklaring waarom de gekozen coalitie al dan niet deugt, en, héél eventueel, een projectie van de slaagkansen.

    Verslaggeving dus.
    Als ik speculatie of meningen wil, ga ik wel op café, of raadpleeg ik het internet.

  9. Kijk, meningen verschillen hé. Ik lees dat graag, al die berichtgeving, speculaties en meningen.

    Als dit tekstje het alles zou zijn wat mijn gazet over de verkiezingen wist te vertellen dan zou ik diep ontgoocheld zijn in mijn gazet.

  10. Dat is nu net de schone aan de ganse zaak: er is de gewone gazet (NRC*Handelsblad), en er is nrc.next! Fantastisch toch?

    Nog beter zelfs: er is het abonnement nrc.next plus: 5 werkdagen nrc.next, en op zaterdag de weekendeditie van het NRC*Handelsblad. Ik zou er godverdomme voor overwegen om naar NL te verhuizen.

  11. Goed samengevat van die Nederlanders, maar je moet ook een economisch aspect zien bij “De Morgen”: ze moeten nu eenmaal ook hun pagina’s vullen -net zoals andere kranten en magazines- en ik kan als ervaringsdeskundige getuigen dat er weinig ander nieuws te rapen valt dezer dagen. De komkommertijd is al een beetje aangebroken.

    Nu, los daarvan zou “De Morgen” beter eens over andere aspecten en benaderingen nadenken. Progressief en breeddenkend, maar waarom dan zo’n rigiede ontslagpolitiek? Ingegeven door mijnheer Van Thillo die met de knijptang klaarstaat? Ik ben gebeten om het antwoord te weten!

  12. Uit het wikipedia artikel over nrc.next:

    “.. Het nieuws wordt slechts kort gebracht, omdat er van uit wordt gegaan dat de lezers dit al via andere kanalen oppikken. In de krant staan vervolgens de achtergrond, duiding en opinie centraal. Verder wil de krant zich onderscheiden met het dagelijks plaatsen van een grote foto van twee pagina’s op de middelste pagina’s. ”

    Dat is nu echt het geen ik van mijn krant verwacht in deze (internet) tijden. Kan het zelf niet beter verwoorden.

  13. Ik ben zwaar gedesillusioneerd in de kranten, maar de oplossing voor mij is niet een krant zonder speculaties en met enkel het essentiële.

    Voor mij mogen ze gerust een Huffington Post of een Comment Is Free doen: een stroom aan persoonlijke opinie, speculatie, giswerk, opinie, vlugschriften, en meer.

    Ik verwacht van mijn*krant* niets specials meer. Een krant is een commercieel vehikel zoals de Colruyt of Starbucks.

    Ik verwacht van *individuele mensen* iets. In het ideale geval is die “individuele mens” dan de hoofdredacteur van de krant die voor een mooi en sluitend geheel zorgt, het kan ook een goeie fotoredacteur zijn — zoals de man van The Big Picture — of een soort “esprit de corps” zoals ik het mij inbeeld bij The Economist. In dat geval kan de publicatie zelf een toegevoegde waarde zijn.

    Maar dat is blijkbaar tegenwoordig niet meer aan de orde. En dan ik ben al content met gewoon een goeie schrijver of een goeie onderzoeker. Dié volg ik dan, op welk publicatiemiddel die ook zit. En niet de krant waar hij toevallig zit.

  14. ik heb mijn buik vol van speculatie.
    en al die mensen die geld verloren zijn door te speculeren via beleggingen zouden dat beter ook zijn.
    en mijn lievelingskrant is inderdaad “metro” geworden: kort, bondig en to the point. De helft van de opiniestukken van DS en DM vind je online. Het merendeel van de “nieuwsitems” vind je ook online.
    DM is afgegleden tot een bedroevend niveau en bij DS loopt de “stemmenzetting” en het knackgevoel (‘zie eens wat wij allemaal durven zeggen’) ervan af.

    Feiten, achtergrondinformatie en vooral duiding. DUIDING. in een ruimer kader plaatsen, af en toe out-of-the-box denken, daar ben ik naar op zoek.

    Er is mijns inziens maar één krant in vlaanderen (met schaamte durf ik toegeven dat ik geen waalse kranten ken) die sober en met voldoende achtergrond informatie geeft en dat is De Tijd. Alleen spijtig van de 20 bladzijden kleine cijfertjes.

Reacties zijn gesloten.