de nieuwe verkeerswet

Er wordt veel spel gemaakt van de nieuwe verkeerswet en de bijhorende ‘superboetes’. Gezien mijn dagelijks traject Gent-Brussel-Gent van zo’n 150km ben ik vanzelfsprekend benieuwd naar wat dit juist inhoudt.

Allen naar de site van de BIVV (die vanochtend tot 8u ‘plat’ lag, maar dat kan altijd wel eens gebeuren).

Weinig te zien over de nieuwe verkeerswet, behalve dan de persberichten van 17/12/2003 en 31/12/2003, en een brochure De straatcode, de straat voor iedereen.

In DM van vandaag staat nochtans: Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) lanceert een informatiecampagne. Edoch ook onder ‘Campagnes’ op de site is er niks te zien (behalve de lopende campagne “Voetpad is geen parkeerpad”). Onder ‘Toekomstige Campagnes’ staan de campages van 22/9-26/10/2003 (‘snelheid’) en 01/12/2003-15/01/2004 (‘alcohol’).

Naast de informatiecampage naar de ‘burger’ blijkt ook de politie niet goed op de hoogte gebracht: Politie mist software voor nieuwe verkeerswet (DM 24/02/2004).

Kortom de overheid heeft het allemaal weer eens goed gecoördineerd.

En het enige wat ik wou was een document met een overzicht van de overtredingen en de boetes (er is er wel eentje met de tarieven van de snelheidsovertredingen (PDF) op de site van de Lokale Politie).

Ik zal wel weer te kritisch zijn zeker?

[update]: Jawel: http://www.verkeerswet.be/. Net verschenen op de site van de BIVV (het voetgangerslicht rechts onderaan is een link; net boven ‘BOB & the gang’). Proper en schoon uitgelegd, met een brochure die te downloaden is als PDF: Sta even stil bij de nieuwe verkeerswetgeving (173KB).
En het stond ook al prominent op de site van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Die overheidssites lijken wel één grote doolhof.

[update 25 feb 2004] DM publiceert een artikel met een overzicht van de nieuwe verkeerswet. Zware overtreding, hoge boete (PDF 129KB).