vrede op aarde

Zoiets kunt ge toch alleen maar toejuichen?

Militairen niet meer bereid mensenrechten van Palestijnen te schenden Een beetje een overroepen kop natuurlijk (het gaat om 13 mensen), maar er gaan meer en meer gelijkluidende stemmen op. Laat het ons hopen.

Een groep van dertien Israëlische elitesoldaten van de beroemde eenheid Sayeret Matkal heeft demonstratief geweigerd hun militaire dienst in Palestijnse gebieden te vervullen. De soldaten en een officier stuurden een brief naar de regering van premier Sharon en naar legerchef Moshe Yaalon. Ze zorgden voor een storm van verontwaardiging in Israël. Er worden sancties tegen de militairen overwogen.
De militairen stelden in de brief dat ze bezorgd waren om de toekomst van Israël “als een democratische en joodse staat”. Ze wilden naar eigen zeggen niet langer meehelpen “aan het schenden van de mensenrechten van miljoenen Palestijnen en aan het verdedigen van de joodse kolonies. Wij zullen onze morele normen niet meer laten verminken tot die van een bezettingsleger. Deze grens zal niet meer worden overschreden.”
[DM 20031223]