deel uw kennis

De ogenschijnlijk meest ongeïnspireerde, maar tegelijkertijd ook belangrijkste vraag op de uitreiking van de Site van het Jaar awards, stelde Célia Bogaert aan Bert van x-pose. Of hij niet bang was minder werk te krijgen omdat hij al die tips zomaar weggeeft aan de concurrentie?

Het is een pertinente vraag die Bert (natuurlijk) al zelf heeft beantwoord. (Bert is een van de mensen die ook op mijn fotografendoorverwijslijstje voorkomen –zijn antwoord is één van de redenen daarvoor.)

Simpel gezegd komt het hier ergens op neer:

Wie zijn vak beheerst, is niet bang om zijn kennis te delen.

Nuance/correctie:

Wie zijn vak zelf goed wil beheersen, is niet bang om zijn kennis te delen.

Goed zijn in wat ge doet, vraagt meer dan kennis alleen. Goed zijn in wat ge doet, vraagt ziel en passie, en vooral tijd. Uw vak beheersen –of dat nu uw broodwinning of een liefhebberij is– vraagt een voortdurende bijscholing. “Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration“, liet Thomas Alva Edison optekenen (in de september editie van Harper’s Monthly in 1931 1932 –foei Wikipedia).

Of nog: there’s no subsitute for experience. Dat klínkt alleen maar als een holle, al te vaak misbruikte, slogan. Feit is: ervaring kán niet vervangen worden; niet door het papiertje dat diploma heet, niet door de heerlijke branie van de jeugd aan wiens voeten de wereld ligt, niet door de talrijke anonieme epigonen die –vaak uit winstbejag– anderen zonder begrip nabootsen. Kennis is een continue accumulatie van ervaring, geen tip of trucje.

(Ach, vergeef mij dit wat onsamenhangend geratel –mijn gedachten zijn nog steeds niet snotvrij.)

4 gedachtes over “deel uw kennis”

  1. (Volgens het online archief van Harpers staat de quote in de editie van september 1932)

    Edison zegt in dat artikel trouwens ook zeer mooie dingen over waarom hij als uitvinder meer ‘geluk’ had dan de rest:

    ‘I don’t believe in luck good or bad. Most fellows try a few things and then quit. I never quit until I git what I’m after. That’s the only difference between me, that’s supposed to be lucky, and the fellows that think they are unlucky.

    (…) you got to make the damn thing work. You may have heard people repeat what I have said, ‘Genius is one per cent inspiration, ninety-nine per cent perspiration.’ Yes, sir it is.’

  2. Zit wel degelijk iets in. Is dat uiteindelijk ook niet het idee van Open Source (en hoe daar geld mee te verdienen)?

  3. Ik kan alleen zeggen dat het openlijk delen van zoveel informatie voor mij een sprong in het duister was toen ik begon te bloggen. Niet iedereen in mijn omgeving vond het een wijze ‘move’. Maar tot nu toe ben ik ervan overtuigd dat het een juiste keuze was.

Reacties zijn gesloten.