service en taal

Taal is toch zo mooi. Neem nu dit Franse voorbeeld –hoewel er ook Nederlandse zijn, en ik eigenlijk het Frans niet machtig genoeg ben, maar goed, het dient meteen als inleiding tot het tweede deel van de titel.

Notre équipe d’ingénieur a recherché l’origine des effets gênants obeservés et, a développé et testé une solution efficace pour en éliminer tout risque de réapparition. Nous avons pris toutes les précautions pour non seulement éliminer le problème, mais que la solution permette à tout M8 de satisfaire et de dépasser les exigences de performances LEICA.

Vooral die a recherché l’origine des effets gênants obeservés, heerlijk. En dan gaat het nog om een eerder technische tekst ook.

De brief werd verstuurd door Leica, en is gericht aan de kopers van de M8 –de langverwachte digitale meetzoeker. Leica heeft immers een –zelden voorkomend– probleem ontdekt (lees: klachten gekregen over) bij de M8, en schrijft de bezitters ervan aan, om ze een de mogelijkheid te bieden hun toestel –kostenloos– te laten herstellen. Zo’n service mag ook wel –hoewel het lang niet (meer) vanzelfsprekend is– voor een toestel dat 4.200 EUR kost. Enkel voor de body, welteverstaan!

Leica biedt de onfortuinlijke early adopters overigens verdere recompensatie aan. Wie zijn M8 bij (voor 31 december 2006) bij een officiële Leica dealer heeft gekocht, mag rekenen op een korting van maar liefst 30% bij de aankoop van een nieuw objectief (en als u weet hoeveel die objectieven kosten: 2-3.000 EUR) én krijgt twee UV/IR filters naar keuze (en die kosten een 100 EUR per stuk).

(’t Blijft niet mooi natuurlijk, zo’n duur toestel met een default, maar Leica doet tenminste moeite.)

4 gedachtes over “service en taal”

  1. Krijg je die IR filter niet omdat leica er geen op zijn sensor heeft gezet? Nog onhandig ook, moet je telkens zorgen voor die filter op elke lens.

  2. Er zit er wel eentje op, maar die is te dun. Naar ik begrepen heb, werd die zo dun gehouden omdat die filter dan beter geschikt is voor groothoeklenzen (en het is toch voor dat soort lenzen dat de leica zeer vaak wordt gebruik).

    Zo erg vind ik het zelf nu ook weer niet om een IR filter op elke lens te hebben. Ik zet overigens op elke lens een UV (UV/IR) om het glas van de lens te beschermen. Beter een nieuwe filter dan een nieuwe lens 🙂

    Maar het is jammer, die problemen op zo’n duur toestel.

  3. Ik beroep mij op mijn op voorhand aangekondigde gebrek aan kennis terzake (“en ik eigenlijk het Frans niet machtig genoeg ben”) 🙂

Reacties zijn gesloten.