gps

Een gat in de markt. Ik ben op zoek naar een GPS snelheidsmeter. Ik heb geen nood aan een GPS navigatiesysteem (kost mij veel te veel geld), zelfs niet de goedkopere versies (190 EUR is het goedkoopste wat ik gevonden heb): die zijn te bulky en kan ik niet eenvoudig op mijn motor monteren. Bovendien zuipen die goedkopere dingen AA of AAA batterijen (ik zou het liever op de batterij van de motor aansluiten).

OK. Let’s back up a bit:

De snelheidsmeter van een motor is niet geijkt. De meesten geven de snelheid zo’n 10% te snel weer, ttz 130 op de teller betekent meestal dat je ‘slechts’ 120 rijdt. Een GPS is per definitie geijkt. Het spul zal zichzelf voortdurend updaten, zodat je al heel wat beter weet hoe snel je nu werkelijk rijdt.

Optie 1: twee echte speedometers.
Een daarvan geeft de snelheid enkel in MPH (miles per hour) weer, en ik heb de mensen van nordskog geschreven, maar voorlopig hebben ze geen KPH (kilometer per hour) indicatie. Ze kunnen me er wel eentje in knots verkopen (niet zo verbazingwekkend, want ze maken producten voor schepen), maar daar ben ik natuurlijk niet veel mee.

Een tweede is Gaffrig, maar die hebben blijkbaar ook enkel MPH (heb nog geen antwoord gekregen op mijn mail met de vraag naar KPH).

Optie twee is eigenlijk iets zoals Road Angel of Origin blue i. Het probleem is dat die dingen meer zijn dan enkel een speedometer; ze zijn ook radardetectie e.d., en dat spul is illegaal in België (pech: zowel in NL als UK is dat wel legaal).

Optie drie: een wrist computer. Timex heeft net (?) de Time and Distance uit. Een sports watch gecombineerd met GPS om de snelheid + afstand bij te houden. Al zie ik mij natuurlijk niet alle vijf voeten op mijn uurwerk kijken om te zien hoe rap ik rijd. Tot nog toe evenwel de beste meest aantrekkelijke optie. (Het uurwerk kan bvb ook rond de handle bar bevestigd worden –al heb ik geen handle bar maar clip-ons.)

Optie vier: een add-on op Tessa’s Palm Tungsten T: de EuroNavigator Bluetooth Navigation Pack. Bestaande uit een bluetooth GPS receiver, double car charger en digimap software uit een regio naar keuze. Tsja, maar digimap werkt niet op mac, en waterdicht is deze oplossing ook al niet (letterlijk). Al bij al vind ik dit wel een redelijk aantrekkelijke oplossing, maar (de tweede ‘maar’ reeds) ik vind de features van de TomTom Navigator stukken beter. Alleen heb je daar zo’n PocketPC ding voor nodig (Microsoft -bah).

Dus voorlopig richt ik mij op de Timex, maar die keuze is verre van definitief. Alle hints zijn welkom.