de bron verschaft luisterplezier

Luisterplezier: een intermezzo.

Voorlopig ga ik niet dieper ingaan op versterkers (solid state vs tubes), luidsprekers of kabels (het belangrijkste aan een kabel is dat hij een zo klein mogelijke weerstand heeft), tenzij daar echt vraag naar is.

De keuze en samenstelling van uw set wordt sterk bepaald door de locatie waar ze zal gebruikt worden, en de manier waarop geluisterd wordt. Het lijkt mij serieuze overkill om in een woonkamer een High End systeem van 40.000 EUR te plaatsen, wanneer die ruimte slechts 3 op 4 meter groot is en/of de set alleen maar wordt gebruikt voor achtergrondmuziek. Het is uw geld natuurlijk.

Zelf (want dat lezen de mensen graag) luister ik op drie verschillende systemen: een B&O systeem in de studeer- en de slaapkamer; de iPod op de trein, en de Prima Luna (PL) set in de woonkamer. Het PL boeltje werd van de zolder naar beneden gehaald, omdat het daar momenteel te stoffig is (er wordt aan gewerkt).

Deze drie systemen klinken volledig verschillend. De PL set klinkt bovendien helemaal anders in de woonkamer dan toen ze op zolder stond (en daar stond/klonk ze veel beter). Alledrie hebben ze een verschillende functie.

De PL is kwalitatief de beste om naar te luisteren: de ruimte, het detail, het is allemaal aanwezig.

De B&O heeft het grootste gebruiksgemak (en is los daarvan ook gewoon verdomd goed): het geluid van de tv/dvd in de slaapkamer krijg ik net zo goed door de luidsprekers in de studeerkamer; en omgekeerd stuur ik het geluid van de cd-speler in die kamer net zo goed naar de luidsprekers en/of de tv in de slaapkamer.

De iPod is gewoon onmisbaar, al ben ik dringend op zoek naar een goede (gesloten) hoofdtelefoon (die toch relatief gemakkelijk mee te nemen is). Ik kan de witte Apple oortelfoontjes bijna niet meer verdagen, en hoewel ik verschrikkelijk tevreden ben van mij in ear Shure E2c oordopjes, zijn die niet aangenaam om voor lange tijd te gebruiken. (Tips zijn welkom.)

Aangeraden

Het is aangeraden zoveel mogelijk uw oor te luister te leggen. Ga naar concerten (bij voorkeur onversterkt) om er de klank van de instrumenten te leren kennen. Ga dan naar winkels om er hifi componenten te beluisteren.

(Wie geen tijd heeft om te luisteren, kan ik bijna blind (en doof) NAD aanraden. Ik heb er zelf jaren genot van gehad, en het merk staat nog steeds garant voor een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.)

Afgeraden

Alles boven 2.1; hou het bij voorkeur zelfs bij 2.0 Klinkt als Chinees in de oren? 2.0 betekent zoveel als stereo (2 luidsprekers); de 1 na het punt staat voor een subwoofer. 5.1 gebruikt dus 5 luidsprekers en een subwoofer; bij 7.1 hebt u maar liefst 7 luidsprekers en een subwoofer. (Ja, er is ook 4.1 en 6.1)

Vergeet multi-channel audio; muziek beluister je beter stereo. Vergeet die subwoofer, u werkt er alleen de buren mee op de zenuwen. Besteed het budget dat u zou uitgeven aan 5.1 of 7.1 aan een 2.0 setup, en u komt per definitie uit op een beter geheel.

7.1 (en consoorten) gebruikt u alleen voor films. En dan bouwt u een heuse thuisbioscoop, voorzien van de nodige geluidsisolatie. M.a.w.: u maakt maar beter de nodige fondsen vrij om ‘the cinema experience‘ in huis te halen. (Geluidsisolatie is een reëel onderdeel van deze hobby. Anders begint u er maar beter niet aan.)

En ook nog

Blijf luisteren. Klinkt het goed, dan is het goed. Er is altijd beter (en duurder). Laat u niets wijsmaken, noch door verkopers die zoveel mogelijk omzet willen halen, noch door meer gefortuneerde ‘liefhebbers’ die eigenlijk alleen maar verantwoording willen afleggen voor het vele geld dat ze aan hun set hebben uitgegegeven, en daarom aan iedereen hetzelfde aanraden.

Vergeet niet dat de uitrusting ondergeschikt is aan de muziek.

3 gedachtes over “de bron verschaft luisterplezier”

Reacties zijn gesloten.