rookverbod

Moet er een algemeen rookverbod komen in heel Europa?

U kent ze allemaal. De rokers die vol overtuiging hebben verklaard nooit te roken als anderen er last van hebben, om vervolgens tijdens de maaltijd –of in het beste geval tussen twee gangen door– onverschillig een sigaret op te steken. U hebt het maar te zeggen hoor, ze doven de sigaret onmiddelijk. Maar het zou wel zonde zijn als ze niet eerst deze ene mogen oproken. (Die dingen zijn tenslotte duur.)

Of de horden die aan de ingang van het station een rookcordon opbouwen. Maar binnen roken ze heus niet. De tunnel naar het perron wordt echter niet langer als binnen beschouwd, en het perron zelf vanzelfsprekend al helemaal niet meer. Ik dacht dat het rookverbod voor het ganse station gold, inclusief de perrons? (En ja, daar stoort het ook.)

De cijfers over passief roken zijn ronduit schokkend. Elk kwartier sterft er iemand aan de gevolgen van passief roken; in ons land alleen al sterven er jaarlijks 2000 mensen door passief roken. Dus inderdaad, ik heb volmondig ‘ja’ geantwoord op de rondvraag.

18 gedachtes over “rookverbod”

 1. volledig met dit tekstje akoord, maar om het woord moordenaar in uw tag toe te voegen…. 🙂

 2. een verbod meer of minder zal het wel niet maken
  Ik zie het al voor me : de vele firmas die zullen ontstaan om rokers op te sporen, firmas die middelen maken om tabaksplanten te vernietigen
  het gerecht die zijn handen vol zal hebben om al die rokers te berechten
  de gevangenissen die zullen moeten bijgebouwd worden om al die rokers op te sluiten
  de ontwenningscentra die vol zullen zitten met rokers die een vrijwillige ontwenning zullen volgen om te ontsnappen aan het gerecht
  de mensen die emigreren naar landen waar wel nog gerookt mag worden

 3. moordenaar gebruiken als tag is even storend als de rokers die op de meest onmogelijke plekken denken te moeten/mogen roken.

  Heel dat rookgedoe komt neer op hoffelijkheid en wederzijds respect en begrip.
  Rokers uitkafferen is debiel
  Niet-rokers hun eeuwige gemekker verwijten ook.

  Dat je tegen roken bent oké, kan ik sterk in komen, maar hang de fundamentalist niet uit.

  En trouwens, check it, m’n opa werd 97 en rookte z’n hele leven.
  ’t Is niet de tabak die slecht is -hoe kan de natuur slecht zijn- ’t is wat de tabaksindustrie ermee aanvangt. De viezigheid die ze toevoegen aan hun brol.
  Als je zelf je tabaksplanten kunt plukken, drogen, de bladeren naaien, versnijden, kortom de hele rimram en dan gezellig eentje rollen, man, da’s hemels.

  En al dat fijn stof, een beter milieu begint bij jezelf en als we nu allemaal eens hoffelijke mensen werden hé…

  greetz
  een ex-roker

 4. “Niet-rokers hun eeuwige gemekker verwijten ook.”
  Kwestie van zelf een genuanceerde woordkeuze te hebben, zeker? 😉

 5. Volledig met Bruno eens. Rokers mogen dan wel pretenderen “hoffelijk” te zijn. In de praktijk trekken ze zich er héél erg vaak niets van aan. Ze steken er eentje op en als de niet-rokers er niet van klagen: so what? Dan doen we toch gewoon voort!?

  En als je dan dúrft te zeggen “ja maar, we zitten hier in een openbare ruimte: roken stoort en ’t is verboden” Dan kijken ze u aan alsof je helemaal op je achterhoofd bent gevallen.

  Totaal rookverbod dus wat mij betreft. Ik ben al genoeg jaren kwijt door passief te roken.

 6. @duvelman: “hoe kan de natuur slecht zijn” ???
  Hoe dom kan je zijn?

 7. De natuur kàn niet slecht zijn. Ten bewijze: ik maak vanavond een slaatje van gouden regen en monnikskapwortels, iedereen van harte uitgenodigd!

  🙂

 8. @ gonzo: dus de natuur is slecht en ik dom. Nou had ik graag even een vervolgje gekregen ook.
  Met dank en hartelijke groeten,
  een domme duvelman die in de natuur geen kwaad ziet. Erg hè.

 9. Met alle respect, Duvelman, maar ik dacht dat “wiet” toch ook niet zoo gezond was voor het menselijk lichaam? Nochtans puur natuur..

 10. @Michel: Euh, ik denk dat ik die uitnodiging toch maar aan mij voorbij zal laten gaan. Maar toch bedankt! 😉

 11. @ Asfaltkonijn: ik heb wiet nog nooit iets slechts zien doen hoor. Jij wel?
  Tuurlijk niet man, enkel de mens, wie? de mens, doet soms slechte dingen met wiet.
  Dus de natuur slecht? belange niet.

 12. naast de kwestie? uhu!
  Rokers stinken, zijn asociaal en zouden best emigreren naar de maan of ergens.
  En “moordenaar” als tag? Zeer zeker! Klootzakken.

 13. Klootzakken, moordenaar… gezellige mensen zijn jullie. Ik vraag mij af wie hier hoffelijk is. En dan hebt u het gewoon over rokers in het algemeen, zelfs als ze hoffelijk zijn. Dus als ze niemand storen, maar toch roken zijn het voor u al klootzakken en moordenaars en moeten ze emigreren naar de maan? Uw verstand zit in uw kleine teen, zeker?
  En als u niet met iemand aan tafel wil zitten die rookt, dan vraag ik me af hoe sterk uw vriendschap is (en in omgekeerde richting ook als die vriend/in de sigaret niet wil doven).
  Stof om over na te denken!

 14. Volgens de Europese Commissie sterven elk jaar 370.000 Europeanen door fijnstofluchtvervuiling. Het grootste deel van die luchtvervuiling wordt veroorzaakt door de uitlaatgassen van het verkeer en de industrie.
  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven elk jaar 600.000 Europeanen door een gebrek aan lichaamsbeweging ( lees: te lui om te sporten)
  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven elk jaar 1 miljoen Europeanen door overgewicht en vetzucht.
  Toch spijtig dat die rokers niet willen inzien dat roken ongezond is.

 15. Jongens en meisjes, er sterven elk jaar 350.000 mensen in Europa door fijnstofluchtvervuiling. Het merendeel van dat zeer schadelijk fijn stof is afkomstig van de uitlaatgassen van auto’s. Zullen we ook eens potje gaan zeuren over al die mensen die te lui zijn om het openbaar vervoer of de fiets te nemen en die daardoor serieuze schade toebrengen aan anderen hun gezondheid?

 16. Dames en heren Wordt toch eens wakker!
  Heel dat gekanker dat roken zoooo schadelijk is voor de roker en de omstanders is slechts een pracht excuus zodat de staat weer een paar accijns centjes meer kan rekenen op de rokerij.

  Sterker nog bedenk wat de economische schade zou zijn als iedereen nu stopt met roken! :p

  Zelfde geldt voor benzine en al die andere “schadelijke”zaken.

  Zolang ministers zelf nog in Diesels rijden zonder roetfilters kunnen ze me wat en rook ik door!

  De hufters zitten in den haag en besturen het land dat is het werkelijke probleem dus laat u aub niet zo opnaaien door vage rapportjes.

  Juist als Europa het beweerd is het reden om te wantrouwen!

Reacties zijn gesloten.