nieuws van het nikon-front

Het gonst weer van de Nikon-gerelateerde berichten tegenwoordig.

De Zeiss ZF lensen werden onthuld (Z voor Zeiss en F voor Nikon F-mount). Twee lenzen worden in de lente uitgebracht, een Planar T* 1,4/50 ZF, en een Planar T* 1,4/85 ZF, en several more ZF lenses will be introduced during 2006, vermoedelijk op tijd voor Photokina 2006 in de herfst. De lenzen hebben geen AF (autofocus), maar moeten manueel worden scherp gesteld. Geheel verwonderlijk is het bericht van Zeiss dan ook niet, gezien Nikon net heeft aangekondigd dat ze slechts nog een heel beperkt aanbod van filmcamera’s als manuele lenzen zal produceren. De objectieven worden overigens gemaakt door Cosina in Japan (de mensen van de Voigtlander rangefinder en lenzen, en die ook de objectieven voor Zeiss Ikon maken). De technische specificaties van de lenzen vindt u bij Zeiss zelf, een geschikte bespreking vindt u onder andere bij Rob Galbraidth. Op de publiciteitsfoto’s van Zeiss staan nog twee andere lenzen afgebeeld, waarop nog net Makro-Planar en Distagon te ontcijferen vallen (Zeiss lens nomenclature).

De bespreking van de D200 door Bjørn Rørslett laat iedereen weer watertanden. Mijzelf inbegrepen, en dan o.a. door de 11 AF spots, de mogelijkheid om een power grip MB-D200 toe te voegen (makkelijker voor portrait), en (eindelijk) opnieuw ondersteuning voor de oudere MF lenzen. Kwijl.

BTW is er iemand die dit gebruikt (op de D70 bvb)?

You can move AF action away from the shutter release to be performed by pressing the AF-ON button on the rear only; this is my preferred setup for all Nikon DSLRs.

Zelf heb ik het net omgekeerd: AE en AF zitten op de shutter, en AE zit nog eens afzonderlijk (en met voorrang op de shutterknop) op de AE-L/AF-L button. Best of both worlds dacht ik, gezien ik vaak in minder goed, maar wel stabiel, verlichte ruimten werk en het boeltje dan toch op M(anual) staat ipv A(perture Priority).

Een gedachte over “nieuws van het nikon-front”

Reacties zijn gesloten.