consequente partijen

Met een speciale kaart voor de voorruit zouden ze mogen parkeren op een plaats waar dat eigenlijk niet hoort, maar waar ze ook niemand hinderen, vindt Bacquelaine. Ook VLD is hiervoor gewonnen. […] SP.A, dat gekant is tegen het idee, drong toen aan op een hoorzitting over de kwestie.

Uit: Gewesten niet gewonnen voor parkeerkaart artsen, DS 17/01/2006 (Overigens, voor u mij verdenkt van DS-bashing: ik citeer vaker uit DS dan DM omdat ik DS nu eenmaal grondiger doorneem. Ik twijfel er niet aan dat ik gelijkaardige voorbeelden bij DM zou vinden.)

Het gaat wel degelijk over Ook VLD is hiervoor gewonnen. en SP.A, dat gekant is tegen het idee. In diezelfde krant wordt –in een ander artikel, VLD plooit terug op essentie— de politieke partij wel degelijk van een lidwoord voorzien: Voor het eerst in haar geschiedenis organiseerde de VLD haar nieuwjaarsreceptie buiten Brussel. en ook De VLD is als partij niet geïnteresseerd in “politieke folliekes. Ook in de meeste andere artikels wordt een partij van een lidwoord vergezeld: De VLD stond achter dit principe, het waren juist de SP.A en de PS die de regeling absoluut ingewikkelder wilden maken. en In tegenstelling tot CD&V heeft de SP.A weinig zin om de communautaire zaken op de spits te drijven. (CD&V voert taaldruk op, DS 12/01/2006).

Hoe zit het nu? Is het CD&V, SP.A en VLD, of hebben de partijen een chaperonne nodig vermomd als een lidwoord? Volgens de VRT Taaldatabanken (vrttaal.net) is het als volgt:

  • CD&V: Christen-democratisch en Vlaams (Belgische politieke partij, de vroegere CVP). CD&V is een de-woord, maar in de regel gebruiken we de afkorting zonder lidwoord. CD&V onthield zich bij de stemming. Uit de lijsten moet blijken hoe de nieuwe CD&V verschilt van de oude CVP.
  • SP.A: Sociaal Progressief Alternatief / Socialistische Partij Anders (Belgische politieke partij). Hoofdletters, puntje tussen P en A. We zeggen de SP.A (zij). Op de website van de partij wordt de naam zonder lidwoord gebruikt.
  • VLD: Vlaamse Liberalen en Democraten (Belgische politieke partij). Het is de VLD (zij, enkelvoud).

En u dacht dat het weer ingewikkeld zou zijn.