al ziende blind

U weet onderwijl waarschijnlijk dat ik mij op dit blog redelijk ver van ‘echte’ politiek probeer te houden. (Vandaar waarschijnlijk dat ik ook behoorlijk weinig last heb van politiek geëngageerde spamboys zoals TV.) Wat niet betekent dat ik geen politieke menig zou hebben, enkel dat ik het moeilijker vindt ze naar buiten te brengen met hetzelfde gemak (en dezelfde kennis) waarmee ik Tom Naegels de grond in schrijf of Woody Allens jongste als ondermaats klasseer. Die moeilijkheidsgraad vergroot exponentieel mee met het politieke landschap: van regionaal naar nationaal naar internationaal naar globaal.

Maar wat ik niet begrijp is de tolerantie t.o.v. de hegemonie van de USA. VS gingen uit van foutieve informatie over Irak geeft Bush toe sturen de media vandaag de wereld in. Big f-cking surprise. Hij gaf toe dat heel wat informatie die tot de oorlog geleid heeft achteraf niet correct bleek, de stellige overtuiging dat Irak beschikte over massavernietigingswapens op kop.

Tot voor kort werden de mensen die daarop aandrongen bestempeld als Amerika-haters, onsolidaire oproerkraaiers die best eens aan den lijve zouden ondervinden wat er zou gebeuren als de Islam (jaja) bij hen eens de terrorist komt uithangen. Wat als Saddam die massavernietigingswapens zou inzetten tegen Europa? Het Eutrotrash zou wel anders piepen.

Natuurlijk, het is een vergissing. En Saddam, die moest toch weg. De folteringen waren een noodzaak, net zoals mensen opsluiten bij willekeur, geheime gevangenissen waarvan niemand weet wie er zit, spionagevliegtuigen over het grondgebied van de ‘bondgenoten’. Allemaal cruciale wapens in de war against terrorism. Want de VS zijn de politie van de wereld. En ’t is niet dat ze ons vroeger al eens hetzelfde hebben gelapt.

Miljarden dollars werden in deze oorlog-zonder-reden gestopt. Miljarden, die werden gebruikt om troepen in te zetten, mensen te folteren, vrouwen (én mannen) te verkrachten, één man te onttronen, en de ganse regio in een andere onzekerheid terecht te brengen dan die waarin ze voorheen verkeerden. Miljarden, die de VS misschien beter had aangewend om de pakweg een vorm van sociale zekerheid in eigen land te introduceren die de naam eindelijk waardig zou zijn.

(Religie? De Islam is een ketterse godsdienst, die enkel terroristen voortbrengt, en de enige echte ware godsdienst is het christendom, al is de VS daarin heel tolerant. Er is zelfs scheiding tussen kerk en staat, kijk maar naar hun officiële motto (In God We Trust); Intelligent Design iemand?)

De administratie Bush liegt. En ze geven dat zelf toe. Maar toch blijft de wereld toestaan dat de VS zich als de facto wereldleider voordoet, onderwijl ijverig zand in de ogen strooiend van al wie haar toegenegen is zodat ze kan rekenen op een grote posse die elke mogelijke oppositie bulderend en vulgariserend het zwijgen oplegt.

Wat was nu weer het verschil tussen tolerantie en permissiviteit?

6 gedachtes over “al ziende blind”

  1. Mmm, zou Bush niet stiekum vegetariër zijn? (GmUns: Schitterende muziekscore van Ennio Morricone, maar dit terzijde.)

  2. Niemand Tanguy. Ik heb alleen geschreven dat ge een ‘spamboy’ zijt, niet dat ge dat hier doet. Mijn woorden niet verdraaien, want anders zal het rap afgelopen zijn.

Reacties zijn gesloten.