[FF05] Just Like Heaven & In Her Shoes

Comedy/romance, dat waren we nog vergeten. Als subset van de Hollywood film, krijgen we hier de feel-good-movie, chick flick, tear jerker: men neme een bekende actrice, een gekend plot met een liefdesverhaal dat er op het eerste gezicht niet zo goed uitziet, maar steevast goed afloopt. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Zowel Just Like Heaven (Mark Waters) als In Her Shoes (Curtis Hanson) vallen in die categorie. Mark Waters heeft carrière gemaakt in het genre, maar van Curtis Hanson zijn we andere dingen gewoon (Wonder Boys, L.A. Confidential, The Hand That Rocks the Cradle, The Bedroom Window), wat de verwachtingen meteen een ietsje hoger bracht. Helaas. In Hansons geval duurt de film gewoon twee keer zo lang, omdat hij eigenlijk twee (arguably drie) van de klassieke plots in één film heeft verwerkt: naast de love story is er ook het familiedrama/-geheim (te vroeg gestorven moeder die eigenlijk zelfmoord heeft gepleegd maar dat mag niet geweten zijn), en de ruzie tussen hartsvriendinnen (zusters, in dit geval), waarbij de ene vriendin het vriendje van de andere wegkaapt.

In Just Like Heaven maken we kennis met Elizabeth, een jonge en succesvolle arts die, net op de dag dat ze een promotie krijgt, door een truck wordt aangereden. Wanneer David later in haar apartement intrekt, zal hij kennismaken met haar verwarde geest die daar nog rondwaart. Samen proberen ze uit te zoeken wie Elizabeth is.

De film bevat de nodige clichés, zoals de cultshop, met een ‘dude’, die ondanks zijn ‘stoned’ uiterlijk behoorlijk onderlegd blijkt in de materie; een jonge afgetrainde nymfomane die probeert David in bed te krijgen; een reeks exorcisten en ghostbusters; de onvermijdelijke redding-op-het-nippertje; en de romantiek.

In Her Shoes is zo mogelijk nog erger. Zustertwist, een geheimgehouden grootmoeder, slechte zuster wordt goed, goede zuster raakt eindelijk van straat, papa verzoent zich met zijn schoonmoeder, en de zakdoeken worden bovengehaald.

Er is een (groot) publiek voor dergelijke films, en te horen aan de commentaar in de zaal tijdens Just Like Heaven, laat het zich nog graag door de plotwendingen verrassen ook. Er zijn hoogst waarschijnlijk onaangenamere manieren om uw tijd door te brengen.

In Her Shoes van Curtis Hanson met Cameron Diaz, Toni Colette en Shirley McLaine, wordt verwacht vanaf 30 november; nog te zien op 18 oktober om 22:30, op 20 oktober om 14:30, en op 21 oktober om 10:00, telkens in Kinepolis.

Just Like Heaven van Mark Waters met Reese Witherspoon en Mark Ruffalo wordt verwacht in de Belgische zalen vanaf 7 december.

(Deze entry is ook terug te vinden op gent.blogt)