we blijven bijleren

We blijven nog even aan de toog hangen, dank zij de Evaluatie van Dimi.

Configuratie:

 • ISO: ik heb schrik van ISO 1600 (3200 zit al evenmin op de D70), voornamelijk voor de ruis. Totaal ongegrond waarschijnlijk, maar ik heb me beperkt tot 800.
 • RAW: absoluut. RAW+JPG zelfs, zodat ik er rap eens doorheen kan browsen op de computer achteraf. Kwestie van de onscherpe er al meteen uit te halen. Al ben ik er een beetje van aan het terugkomen. Zeker na het artikel Joey Terrill: from Hasselblad film to Canon digital bij Rob Galbraith te hebben doorgenomen, in het bijzonder dit stukje daaruit:

  Terrill shoots all his work in RAW format only. He decided never to shoot RAW+JPEG after running a test where he shot in that mode, segregated the Color Matrix 4, Standard tone curve JPEGs without looking at them first, converted the RAWs to his visual taste, and then compared them. “The difference was so extreme, and the JPEGs looked so bad to my eye,” he says, “that from that point forward I never wanted to see the JPEGs because they might influence the way I converted the RAWs. [The JPEGs] were incredibly contrasty.”

 • Mode: SP (TV) mode: in het begin heb ik met AP (AV) mode gewerkt. Nadien ben ik op vol manueel overgeschakeld (na telkens eerst een testshot of drie te hebben genomen), wat ruwweg neerkwam op ISO 800, 1/60, f/2.8 De 70-200 heeft wel VR, supersnelle focus (ook bij weinig licht), en was vastgeschroefd op een monopod. Grappig wel, was dat ik een paar keer de VR van ‘Normal‘ naar ‘Active‘ heb verschoven (normaal gezien enkel te gebruiken als je zelf in beweging bent), omdat ik door de bassen stond mee te trillen. Ik heb er het resultaat nog niet op nagekeken.
 • White Balance: stel ze zelf in, het spaart veel tijd uit. Zet het op kunstlicht als je in kunstlicht fotografeert, en laat het niet in Auto mode staan, zoals ik de eerste twee dagen heb gedaan. Vergeet het nadien wel niet terug te zetten.
 • Een goede RAW converter: momenteel gebruik ik Capture-One (in errm evaluatie-versie) van Phase One. Er kruipt veel werk en veel tijd in, maar het loont de moeite. Ik heb nog niet eens tijd gehad om er me deftig in te verdiepen in ik denk dan ook dat ik nog geen 10% van de mogelijkheden heb benut. Verschrikkelijk praktisch om de Auto White Balance te corrigeren.
 • Oordopjes

Gemist:

 • Een snelle image browser voor RAW files. ACDSee is daarvoor tergend traag. Ik heb er ondertussen een gevonden, Photo Mechanic (verschrikkelijk duur), en een dezer ga ik ook BreezeBrowser eens bekijken. iView is misschien praktisch om te organiseren, maar ik mis toch een aantal dingen (zoals het linken van JPG en RAW, wat bij Photo Mechanic wel gebeurt).
 • Een geheugentank (volgend jaar misschien).
 • Een tweede body met daarop een breedbeeld lens (zie ik er niet echt komen; die lens misschien wel, de tweede body niet): bijna al mijn foto’s zijn close-ups. Ik heb er een paar met de 50mm genomen, maar het is een verschrikkelijke bedoening tijdens het concert de lenzen te verwisselen, en als je dan nog alleen maar tijdens de eerste twee nummers foto’s mag maken, heb je er gewoon geen tijd voor.

En ik vergeet wel nog wat. Vergeet niet Dimi’s Evaluatie te lezen!

8 gedachtes over “we blijven bijleren”

 1. I’m a RAW junkie. Photo Mechanic is wat dat betreft ONMISBAAR. Ja, ’t kost geld. Maar dat is het dan ook meer dan waard.

 2. Jij ook bedankt voor de uitleg en voor de foto’s 🙂
  (ACDSee is sinds versie 4 of zo trouwens een erg log programma geworden, vind ik.)

 3. Oordopjes. Ik wist dat ik een essentieel element in m’n evaluatie vergeten was. Het optreden van Millionaire kon ik twee dagen later nog nabeluisteren in m’n linkeroor.

  Wat betreft ruis scoort de Canon 350D niet slecht, dus heb ik het er maar op gewaagd. Er blijft natuurlijk heel wat ruis waar te nemen, maar dat valt met Neat Image op te lossen.

  White balance heb ik op AWB laten staan. In vrijwel 90% van de gevallen maakte het toestel de juiste keuze.

  En Capture One/Phase One had ik hier gisteren zien staan. Ik ben dat nu ook aan het proberen. Voorlopig lijkt het me OK te zijn.

 4. Ik gebruik adobe bridge als image browser. Snelheid hangt volledig af van je pc en de hoeveelheid .raw files die er in een dir zitten. Exif info etc allemaal bij de hand.

Reacties zijn gesloten.