field trip

Geen entry gisteren, want we hadden een company field trip: een bezoekje aan Sidmar (Gent/Zelzate). Ik denk dat het de eerste keer was dat ik een staalbedrijf van dergelijke grootte heb gezien. Dit ding is enorm.

Je komt binnengereden bij het hoofdgebouw, en dan denk je al van waw, hier werken een hele hoop mensen. In de receptie ondekt je dan een maquette, en dan zie je pas dat je je nu in dat speldekopje rechts onderaan bevindt. De site van Sidmar staat op een bescheiden lapje grond van 2km breed op 10km lang. Voor de plant tour werden we met een busje rondgereden.

Weinig echt spectaculaire dingen gezien, want er waren een aantal dingen in onderhoud: de blast furnaces lagen stil, net zoals de cold en hot rolling mills, maar we hebben wel de gigantische slabs gezien.

Het staal wordt via mallen in een lange platte balk gegoten, met een breedte variërend van 1,6 tot 2,6 meter, die dan continu op een lengte van 10 meter worden afgesneden (door meebewegende snijmachines). De hitte die daar afkomt… het was gisteren vreselijk koud, en we stonden twee verdiepingen (ongeveer vier huisverdiepingen) boven die slabs, maar de hitte daar was genoeg om ons comfortabel warm te houden.

(Helaas geen foto’s genomen.)

Op de site van Sidmar kan je een voorsmaakje van het productieprocess van staal krijgen. Wil je zelf eens proberen staal te maken, dan kan dat via de interactieve flash animatie op de ILSAP site.