straatracers

Straatracers moeten van de baan (DM) vinden Landuyt en Onkelinx, en geen zinnig mens die het daar niet mee eens kan zijn. Ze hebben op dat vlak dan ook geen onoverkomelijke taak. Maar laten we de zaken niet door elkaar halen.

In hetzelfde artikel wordt gewag gemaakt van zowel de nieuwe fenomenen van spontane straatraces en vluchtmisdrijf, als van de ‘georganiseerde’, uit de Verenigde Staten overgewaaide wedstrijden. Dit zijn echter twee geheel verschillende zaken (drie, als we dat vluchtmisdrijf afzonderlijk beschouwen).

De spontane straatraces, waarmee wordt gedoeld op de gebeurtenissen dit weekend met zware ongevallen met zowel licht- als zwaargewonden in de Oost-Vlaamse gemeenten Nukerke en Kalken, kunnen bijna onmogelijk worden vermeden. Enkel een doorgedrongen mentaliteistverandering kan hier verandering in brengen, vergezeld van een nultolerantie wat betreft de alcoholpromilles van chauffeurs. Glaasje op, laat je rijden; don’t drink and drive; un verre ça va, deux verres, bonjour les dégats, waarbij onze Franstalige vrienden duidelijk de meest liberale in dit gezelschap zijn. Ik heb die grens tussen 0 promille en 0,5 nooit begrepen. Wie rijdt, drinkt niet; wie drinkt, rijdt niet.

Maar het valt nooit absoluut tegen te houden (Als ik eraan denk, word ik misselijk getuigt één van de ‘straatracers’ over de gebeurtenissen in Nukerke in DS):

“Hij is dol op snelheid, dat is het probleem”, zegt zijn moeder. “In juli zal hij een jaar zijn rijbewijs hebben, maar hoeveel keer hebben we hem niet gewaarschuwd?” De jongen kijkt beteuterd: “Deze week las ik in de krant over twee gasten die hetzelfde doen. Ik zei nog: Ezels! En ik doe het nu zelf.” Hij schudt zijn hoofd en blijft herhalen: “Dom, dom, dom.”

De georganiseerde, ‘illegale’, straatraces, daar valt iets tegen te beginnen. Niet op korte termijn, maar met een gedegen aanpak, en een beleid dat ruimte biedt voor alternatieven. Want daar is wel degelijk nood aan: in België is er een schrijnend tekort aan legale ‘circuits’. Er zijn er slechts een handvol, waarvan Zolder waarschijnlijk het bekendste is, maar voor de rest moet de Belg het in het buitenland zoeken. De schaarste van die circuits jaagt bovendien ook de prijzen de hoogte in. Al zijn de ‘straatracers’ ook niet altijd geïnteresseerd in racen op een circuit. Vaak volstaat een lang stuk rechte baan waar men eens goed het rubber aan het asfalt kan slijten, zoals een landingsstrip van een in ongebruik geraakt vliegveld.

Kortom, nultolerantie: ja; sterke aanpak: ja. Maar bied een alternatief, sensibiliseer, en geloof vooral niet dat er een kant-en-klare oplossing bestaat.

(Nieuw is het fenomeen overigens niet, in tegenstelling tot wat men u wil laten geloven; zo is het dit jaar 50 jaar geleden dat James Dean zich met zijn Porsche heeft verongelukt.)

11 gedachtes over “straatracers”

  1. Ondertussen dient Dylan Casaer van SPa signatuur een wetsvoorstel in om tegelijkertijd autos en geasfalteerde wegen te verbieden, het openbaar vervoer gratis te maken en om alles af te ronden ook maar direct het internet af te schaffen of toch minstens uiterst streng te censureren. Het verschaft hem weer 30 seconden airtime op de nationale televisie en wat applaus in zekere kringen.

  2. wat ik mij dan afvraag is hoe je deze nultolerantie ten opzicht van alcohol gaat bepalen.

    Stel je bent BOB. Je drinkt in het begin van de avond, tijdens het eten, een pintje of twee, of een glas wijn (of twee) mee met de anderen. Na het eten wordt er nog uitgegaan maar drinken doe je niet meer. Rond één uur vertrek je.

    Theoretisch gezien is de alcohol dan al uitgewerkt. Maar je hebt toch maar gedronken die avond, plus je bent vermoeid van het uitgaan.

    Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel. Mijn vraag is gewoon, waar trek je de grens?

  3. @ stijn: Niet is niet. Je rijdt met een hoop vrienden op restaurant, zij drinken wijn, jij water. Zij betalen. Later op café. Er wordt getrakteerd. Jij drinkt cola, zij betalen de helft (om maar iets te zeggen). Er kunnen echt wel deals gesloten worden hoor. Het is gewoon de mentaliteit die moet veranderen.
    Bijvoorbeeld het feit dat je je al onmiddellijk afvraagt waar de grens dan gelegd wordt. Op nul natuurlijk. Maar heel veel mensen associëren uitgaan nog in de eerste plaats met alcohol en niet met gewoon gezellig samenzijn.
    Pas op, ik drink ook graag een pint of een glas wijn. En ook wel graag meer dan één. Maar als ik met de wagen ben, drink ik niets. Ook niet één glas bij het eten. Ook niet als ik “achteraf wel water zal drinken”.
    Da’s toch de essentie van nultolerantie?

  4. jaja, maar ik heb het eerder over het tijdsverschil. De alcohol van die ene glas is ’s nacht al lang uitgewerkt. Een ander voorbeeld. Je drinkt ’s middags een pintje bij het eten terwijl je weet dat je diezelfde avond BOB zult zijn. Ook hier is de alcohol theoretisch gezien uitgewerkt. Maar kan dit dan. Dit komt in tijdspanne op hetzelfde neer als in de vroege avond bij het eten 1 glas drinken maar en ’s nachts rijden.

    Mag je dan 24 uur voor je gaat rijden niets meer drinken of 12 uur of 6 uur en om hoeveel gaat het dan, 1 glas, 2 glazen?

    Ik hoop dat dit mijn vraag een beetje verduidelijkt..

    Ik ben zelf zo iemand die 1 glas zal meedrinken tijdens het eten (rond 20u) als ik weet dat ik pas moet rijden vanaf pakweg 1 uur. Kan dit dan of niet?

  5. Hallo ,
    Wat u daar schrijft klopt voor het grootste gedeelte, ik heb in het nabije verleden naar aanleiding van het dodelijk ongeval in GENT ook en artikel geplaatst. Ik kom dan ook ver tot de zelfde conclusie..Geef die gasten een betaalbaar alternatief…Een namiddag op een rechtstuk in een industrie terrein, een leeg vliegveldje, noem maar op.Maar nee dat kan niet, men kan geen openbaare weg afsluiten voor deze mensen…
    En daar gaat het mis, voor een wielerwedstijd met gedrogeerde renners ( is zoiets als bier en auto rijden) sluit men 3/4 van vlaanderen af. Maar daar is waarschijnlijk meer stemmenwinst tesprokkelen..denk ik dan, als ik sommige mandatarissen de bekers zie uitdelen..

    Maar goed, een oplossing is zeker nog niet voor morgen, en hopelijks moeten er eerst niet nog doden vallen voor men dit oplost…Ik kijk ernaar uit.
    Don

  6. @stijn.
    Tja, uiteindelijk is da een vervelend ding eh.
    Ik weet dat er in Zweden ooit een apparaatje is ontworpen (bij Volvo denk ik) waarin je moet blazen voor je de auto kan starten. Teveel gedronken? Geen vroemvroem…
    Dit zou wel schoon zijn moest het verplicht worden. Natuurlijk gaat hierop ook fraude gepleegd worden, maar er zal wel een daling zijn.
    Grote probleem hieraan is dat het de mentaliteit niet echt verandert…

  7. Ik droom van snelheidsbegrenzers die werken op gps. Zo zou je iedere zone kunnen afbakenen. Natuurlijk moet het systeem wel waterdicht zijn.

    Daarnaast ga ik akkoord met het idee dat als je rijdt, je helemaal niets drinkt. 0.0 promille, met een tolerantiegrens op 0.10, zodat Stijn enkele uren tevoren 1 glaasje wijn bij de maaltijd kan drinken.

    Uiteindelijk moet ik toegeven dat ik zelf ook weleens johny neigingen vertoon. Voor mij is de oplossing: bouw wagens zoals 15 jaar geleden, waarbij je iedere bult op de baan voelt en slecht geïsoleerd zijn voor geluid. Zo heb je bij 90km/u al het gevoel dat je aan het sjezen bent.

  8. Pietel: “Ik droom van snelheidsbegrenzers die werken op gps. Zo zou je iedere zone kunnen afbakenen. Natuurlijk moet het systeem wel waterdicht zijn.”

    Je droom werd net werkelijkheid…
    “(…) De oplossing voor deze veldslag komt van IT-gigant IBM die net een miljoenendeal gesloten heeft met de knotsgekke arabieren. Bij wijze van proef krijgen een duizendtal wagens een zwarte doos geïnstalleerd die een overtreding onmiddellijk meldt aan de verkeerstoren. Het systeem functioneert dankzij GPS en relateert de positie van de (sport)wagen aan de plaatselijke snelheidslimiet waardoor camera’s overbodig worden.

    Volgens IBM is de technologie compatibel met eenderwelke wagen en goed op weg om de gehate flitspalen te vervangen. “This has the ability to redefine traffic management” aldus IBM-woordvoerster Lia Palpa. “It could change the way traffic is managed in cities and countries around the world.” (…)

  9. Met betrekking tot jonge straatracers kan ik het alleen maar eens zijn (en jaloers zijn omdat het niet uit mijn pen vloeide) met onderstaand statement:

    So, let me give you a very good reason why you should not fit your kid’s car with a spy in the cab.

    You see, when I passed my driving test, only 37 hours elapsed before I careered off the road, and into a herd of sheep. Had my mum been alerted to the speed I was going prior to the accident, she would have hit the kill switch immediately, and the sheep would have been saved. As indeed would my ego, and the entire underside of the car.

    But that accident had a profound effect on my driving. Because when the examiner told me the previous day that I had passed my test, what I actually heard was, “Congratulations Jeremy. You are, without any shadow of doubt, the single best driver I’ve ever seen”.

    (…) I really do believe that all new drivers should have a big one as soon as possible after passing their test. Because the aftershock of such an event will act as a giant psychological traction control system until full maturity is reached. In men, this is around 45 years later. (…)

    De volledige column lees je op
    http://www.topgear.com/content/features/stories/140clarkson/01/

  10. haha , wat een grap , een kereltje kijkt naar de fast and the furious , koopt een wagentje , plaatst er een bodykit , velgen onder en plaats een spoiler op zijn koffer , duwd redelijk hard op de gas en word geassocieerd met een straatracer 🙂

    FAKE straatracers in mijn ogen , echte straatracers weten waar en wanneer de politie is controles staan , drinken nx
    weten alles van hun motoren kortom straatracers weten wat wanneer en hoe . . .

    en dan nog een gastje zoals hierboven beschreven verpest de ziel van de echte straatracers die vaak tot 30.000

  11. Indien men echt bezorgd is om de veiligheid zou het logischer zijn een snelheidsbegrenzer te koppelen aan een gps zodat men in die zones niet sneller k

Reacties zijn gesloten.