FFG: The Ipcress File (1965)

In London, a counter espionage agent deals with his own bureaucracy while investigating the kidnapping and brainwashing of British scientists.

Regisseur: Sidney J. Furie
Schrijvers: W.H. Canaway & James Doran (scenario), Len Deighton (roman)
Met: Michael Caine, Nigel Green, Guy Doleman
IMDB

Len Deighton is ondertussen een kwieke 86 jaar oud, en Sir Michael Caine is vier jaar jonger. Deighton is de auteur van een grote hoeveelheid spionboeken, waarvan er een aantal zijn verfilmd. Harry Palmer is het hoofdpersonage in de eerste vijf van zijn romans, een cynische anti-held, waaraan Michael Caine in The Ipcress File perfect gestalte gaf.

Caine is ondertussen voornamelijk bekend als de butler van Batman –iets waar hij overig niet rouwig om is– maar heeft ondertussen al een bijzonder verscheiden carrière gemaakt. The Ipcress File komt uit de periode waarin hij volop begon door te breken (al was hij al een hele tijd bezig), met films zoals ook Zulu, Alfie en Gambit. Na het succes van The Ipcress File zou Caine trouwens nog een paar keer in huid van Palmer kruipen. Grasduin gerust eens in de carrière van de acteur, die momenteel weer in het middelpunt van de belangstelling staat voor zijn rol in Youth, de nieuwe film van regisseur Paolo Sorrentino (La grande bellezza, Il Divo, Le conseguenze dell’amore).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ui5ec35Toc4&w=420&h=315]

The Ipcress File is een spannende actiefilm –al beantwoord die actie helemaal niet aan wat we daar nu onder verstaan– met fantastische fotografie. De camerastandpunten zijn bijzonder creatief en uitgekiend, en bieden een absolute meerwaarde aan de film.

Gaat dat zien!