Jurassic World (2015)

A new theme park is built on the original site of Jurassic Park. Everything is going well until the park’s newest attraction–a genetically modified giant stealth killing machine–escapes containment and goes on a killing spree.

Regisseur: Colin Trevorrow
Met: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins
IMDB

Het is bijna niet te geloven dat de eerste Jurassic Park film uit 1993 dateert. De film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Crichton, waarvan de filmrechten reeds waren verkocht, nog voor het boek was gepubliceerd. Crichtons boeken werden bijna allemaal verfilmd, en leverend bijna allemaal schitterende films op. Zijn verhalen waren verscheiden, steevast met een technologische inslag. Tot zijn oeuvre behoren onder meer The Andromeda Strain, The Terminal Man, Sphere, Rising Sun en Disclosure –zeer de moeite om te lezen en te bekijken.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RFinNxS5KN4&w=560&h=315]

Ondertussen zitten we aan het vierde deel van de franchise, en hoewel Crichton is overleden nog voor er aan het script werd gewerkt, geeft dit vierde deel een mooie dynamiek aan het verhaal –met voldoende verwijzingen naar de vorige delen. Een toegevoegde waarde, maar niet noodzakelijk voor de kijker om de film te begrijpen (geheel in tegenstelling tot de laatste Terminator).

Chris Pratt is niet meteen mijn favoriete acteur, maar zet hier een degelijke rol neer, en Bryce Dallas Howard is goed gecast in de rol van afstandelijke manager die emotioneel helemaal ontdooit onder invloed van haar neefjes en tegenspeler Pratt. Het verhaal is wat u er van mag verwachten (dino-achtigen, paniek en hersenloze slechte mensen), en biedt ruimschoots de ontspanning die u kan verwachten. Mja, ik zou hem nog wel eens opnieuw bekijken.