bron

De nieuwe CD-speler speelt hier ondertussen al iets meer dan een week (verjaardagscadeautje). Volgens het principe garbage in – garbage out mag de bron voor de andere onderdelen in de set niet onderdoen, en aldus ben ik –na lang speuren op internet en het beluisteren van de alternatieve systemen– uitgekomen bij een mengeling van analoog en digitaal.

Euh? Analoog? We hebben het hier wel over een CD-speler! Yep, maar –los van het feit dat de digitale signalen sowieso in analoog moeten worden omgezet– hebben we het hier over een CD speler met twee buizen in de output stage: de AH! Njoe Tjoeb 4000. Zo lelijk als het is, zo verschrikkelijk warm én gedetailleerd is de muziek die de speler weergeeft. En tenslotte is het dátgene wat telt.

De Njoe Tjoeb is een gemodificeerde Marantz CD-4000. Op zich al niet onaardig, maar aan die basis werden een aantal zaken toegevoegd, zoals dus de buizen-uitgang, een AC Noisekiller (zuivert de stroomtoevoer), een betere stroomkabel, Burr Brown OPA627 opamps, en een 24 bits / 192 KHz dac-upsampler board, etc.

De mededingers waren de Rotel RCD 1072, de Arcam CD192, de Primare CD21i, de Cambridge Audio Azur 640C, de NAD C521BEE, en eigenlijk ook de Naim CD5i (maar die heb ik nergens kunnen beluisteren). Maar geen enkele klonk zo warm en tegelijkertijd zo helder als deze CD speler met de vreselijke naam en al even vreselijke looks. Beauty is on the inside, wordt meermaals beweerd, en in dit geval kan ik het alleen maar beamen.

3 gedachtes over “bron”

 1. Wat ik me afvraag, Bruno… Ik zet cd’s quasi onmiddellijk om naar AAC met iTunes (256Kbs). Ik luister nagenoeg nooit naar de cd’s zelf, behalve in de auto.

  Met andere woorden: wat verlies ik? Die cd-speler van jou verandert toch niets aan het geluid? Kan mijn Mac’je dan ook niet zo’n mooi geluid doorstuwen naar de versterker?

  (sorry, ik ben een audiotechniek-neanderthaler)

 2. Toch nog even aanvullen: als ik nu een digitale versterker verbind met mijn G5 via een fiber-kabel (dus 100% digitaal)… dan kan er eigenlijk toch geen vervorming optreden? Perfect geluid, nee? Enlighten me, please.

  Ik lees intussen veel over de Primaluna Prologue Two versterker, die jij hebt staan op zolder. Iedereen is er blijkbaar weg van. Maar missen die mensen dan geen digitale input (voor de G5 bijv.) of een eenvoudige audio-uitgang? Wat met surround-toestanden, DVD’s, digitale TV,…

  En oh ja: en waar ergens in het Gentse zou ik eens kunnen luisteren naar deze versterker? Dan kan ik de klanten in die winkel eens buitenjagen met wat fragmenten Bartok of Shos 😉

 3. “De perfecte versterker” bestaat niet, elke versterker vervormt. Je kan de vervorming proberen minimaliseren, maar je krijgt ze nooit weg.

Reacties zijn gesloten.