The Avengers

Of ik niet geïnteresseerd zou zijn om naar The Avengers te gaan kijken, vroeg mijn inbox mij, een tweetal weken geleden. Ik ben fan van Batman (zowel de strips als de recente verfilmingen, en een beetje van Superman (Smalltown bijvoorbeeld), en uit de Marvelstal heb ik een hoop Spider-man boeken in huis. De zoon en ik hebben beiden genoten van de Iron Man films (de tweede is hij mee gaan bekijken in Seattle, de eerste heeft hij op televisie gezien), maar ik ben niet echt mee met Thor of Captain America, en ben nooit tot (de stripversies van) The Avengers geraakt. Ik ben ooit eens aan The Ultimates begonnen, maar ben daarin wat verdwaald geraakt.

Edoch, geen nood: voorkennis is niet echt vereist.

De zoon was –ahem– entousiast, en een weinig later zat er een goodiebag in de bus. Een zak, een pet, een t-shirt (een Amerikaanse medium, dus groot genoeg als slaapkleed voor Tessa), een USB stick van een gigabyte, en een duoticket.

Avengers door Bruno Bollaert Avengers door Bruno Bollaert

“Papa, dat kan niet,” beweerde de zoon, “de film is nog niet eens uit in Amerika, volgens IMDB.” Mjah, in België dus wel, en wij profiteerden van de brug(maan)dag voor de 1e mei, om de film mee te pikken. (Het duo-ticket was niet geldig op zaterdag, zondag of feestdagen, maar dus wel op een brugdag!)

De zoon verkoos de 3D versie, en had beloofd om de bespreking te schrijven als ik zou toegeven voor de duur van de film zo’n 3D-bril op mijn neus te torsen. U mag raden hoe dat uitdraaide. 3D biedt niet echt een meerwaarde voor deze film; slechts zelden treedt de film ‘uit’ het scherm, en daarvoor heb ik eigenlijk geen zin om met zo’n onding op mijn neus te zitten. De film zelf is wél de moeite waard, en u kan altijd opteren voor de ‘normale’ 2D versie.

The Avengers is de zesde film in het Marvel Cinematic Universe. Achtereenvolgens werden op ons losgelaten: Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor, Captain America: The First Avenger, en nu dus The Avengers. Ik had enkel de Iron Man films gezien en (helaas) ook The Incredible Hulk, maar deze film is bijzonder genietbaar zonder enige voorkennis.

Het verhaal kan eenvoudig worden samengevat tot een plot van good vs bad, met als voordeel voor de goeden dat ze een batterij superheroes ter beschikking hebben. U herkent al gauw Iron Man, The Hulk, Captain America, Thor, de Black Widow, en Hawkeye. Kruid dat alles met de diefstal van een bijzonder krachtig wapen, voeg er een snuifje wantrouwen aan toe, zorg voor wat verdeeldheid tussen machthebbers en helden, en u krijgt niet alleen een daverende, maar ook een geïnspireerde actiefilm. En er zit veel aangename –want vaak wat subtielere– humor in (Tony Stark ofte Iron Man is daar een meester in). De regisseur is Joss Whedon, de man achter Buffy the Vampire Slayer, en die heeft de verwachtingen mooi ingelost.

De film duurt een dikke twee uur (143 minuten), maar die vliegen voorbij. Net lang genoeg om even uit de verschroeiende hitte van deze lente weg te vluchten. Geniet ervan!