Ketelkoud

Onze brander kan niet goed tegen de koude. We zijn eigenlijk blij dat het al zo’n releatief zachte winter is geweest, want zodra de temperatuur dichter naar het vriespunt opschuift, verliest de verwarming al zijn cool. Om één of andere reden slaat het ding na een tijd af, niet (alleen) omdat hier in huis de juiste temperatuur werd bereikt, maar ook de waakvlam gaat uit. Definitief. Enfin, toch tot iemand van ons opnieuw naar de kelder trekt om het ding in gang te steken.

Geen paniek, we hebben hier een fantastische haard, en op een mum van tijd is het hier knusjes warm (warmer dan we het ooit met de gasbrander zetten). Voor we slapen steken we de eigenzinnigaard in de kelder nog eens aan, en dan is het meteen ook warm genoeg in de slaapkamer. We gaan er eens naar laten kijken (zeggen we al jaren).

Hebt u ook zo’n eigenzinnige verwarming?

3 gedachtes over “Ketelkoud”

  1. Het is niet echt eigenzinnig, maar eerder een gevolg van instellingen en buitensondes en dergelijke, maar het is wel contradictorisch dat het bij ons binnen net heel gezellig warm is als het buiten koud is, en killig als het buiten boven de 10 °C gaat (want dan vindt de verwarming dat het buiten warm genoeg is, en schakelt hij over op een lagere capaciteit, en wordt het heel wat minder warm binnen en dan heb ik het koud). Dus ik ben altijd blij als het vriest in de winter.

  2. Ja, wij hebben ook zo’n eigenzinnigaard. Als we warm water gebruiken, slaat hij daarna niet meer aan. Soms toch. Soms wel. Soms slaat hij gewoon niet meer aan. Soms wordt het hier veel te warm. 23 graden als we even niet opletten, terwijl de thermostaat op 18 staat. Eigenlijk zouden we hem moeten vervangen. Maar dat kost veel geld. Ach ja.

  3. Onze brander kon niet goed tegen de wind. Als de wind wat heviger kwam opzetten, waaide de waakvlam uit. En liet zich niet zo makkelijk weer aansteken. Twee jaar geleden hebben we de brander eens laten nakijken en nu is onze brander weer als een rots in de branding. Maar dat durf ik niet te luid zeggen want hij is al 20 jaar oud en maakt tegenwoordig een nogal brommend lawaai dat ik toch niet helemaal vertrouw.

Reacties zijn gesloten.