Geert Joris, Algemeen Directeur van boek.be, laat in De Morgen optekenen dat een elektronische boekenlezer maar een flauw ding is (Vlaanderen haalt collectief schouders op voor eReader, DM 21/05/2011, pdf). Hij gaat daarmee misschien iets te snel en te gemakkelijk voorbij aan het feit dat Amazon ondertussen (net iets) meer e-boeken verkoopt dan papieren boeken, en dat de verschuiving van gedrukte boeken naar digitale eigenlijk de eerste echte revolutie in het boekenwezen is sinds Gutenberg de drukpers uitvond. “Het was zo te voorspellen dat de Kindle door de iPad ingehaald zou worden”, zegt Joris verder. Al is dat natuurlijk totaal irrelevant: e-readers zoals de Kindle laten toe om uw boek op een scala van systemen te lezen (of verder te lezen), van de Kindle over de iPad, uw smartphone (iPhone, BlackBerry, Android, Windows Phone) tot de computer (Windows én Mac). Uw boeken synchroniseren tussen die verschillende toestellen, zodat u een boek, dat u op de iPad begint naadloos kan verder lezen –waar u gebleven was– op uw smartphone of computer of Kindle. Niet revolutionair? Waar is onze verwondering gebleven?
Ike Picone, onderzoeker nieuwe media aan de VUB, slaat in datzelfde artikel de bal vervolgens behoorlijk mis wanneer hij de verklaring van de populariteit van de Kindle in de VS en het VK enkel zoekt bij buzz die voor de lancering werd gegenereerd. Het probleem, en hier kunnen we toch wel een beetje met de vinger wijzen naar boek.be en de Vlaamse/Nederlandse uitgevers én Amazon, situeert zich in het aanbod. De reden waarom de Kindle in de VS en het VK (en binnenkort waarschijnlijk ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) ingang vindt, is aan ten minste twee factoren toe te schrijven.
Ten eerste kunnen inwoners van US, VK, Duistland, Oostenrijk en Zwitserland rechtstreeks een Kindle in een locale Amazon shop (.com, .uk, .de) kopen. Wie zich in België een Kindle wil aanschaffen, moet het toestel in de VS aanschaffen, met alle heffingen vandien.
Ten tweede is er het aanbod. De hoeveelheid beschikbare Engelstalige titels voor Kindle is gigantisch; op amazon.de zal dat niet minder worden: ze hebben er Duitstalige, Franstalige, Italiaanse en Spaanse e-boeken. Nederlandstalige digitale boeken? Ah neen, sorry. (De Apple Bookstore voor de iPad is geen haar beter.)
“Er is geen dwingende reden voor uitgevers om te investeren in het e-boek”, legt Geert Joris uit. “Ik vrees dat we de boot onherroepelijk hebben gemist”, beweert Dimitri Schuurman, onderzoeker nieuwe media aan de UGent.
Dat is dan misschien gedeeltelijk te wijten aan het aanbod van de Amazon Kindle Stores (en Apple Bookstores), maar een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de Vlaamse uitgevers, die pas bereid zullen blijken op de boot te springen als het veel te laat is. Er is e-boek.org, met prijzige digitale Nederlandstalige boeken. De nieuwe Jean M. Auel, die momenteel op de voorpagina prijkt, kost op e-boek.org 20 euro én is enkel te lezen op de (gratis) e-boek.org app op iPad of op één van de gigiantisch dure door e-boek ondersteunde e-readers. Of wat dacht u van 199, 219, 249, 279, 309, of zelfs 330 euro voor zo’n flauwe e-reader waar Joris het over heeft. Tsja, voor de meerprijs heb ik dan liever een iPad, zie ik u al denken.
Een samenwerking met Amazon (of Apple) ligt voor de hand maar is misschien niet realistisch? Maar waarom wordt de prijs niet aanlokkelijker gemaakt (minder dan 10 euro alstublieft) en de DRM van de boeken gehaald? Laat de lezer de keuze om zijn boeken op om het even welke e-reader te lezen. Dan moeten de uitgevers binnen een paar jaar niet (opnieuw) komen klagen als iedereen uit gewoonte de (Nederlandstalige) boeken op illegale manier van het net plukt (die DRM is héél eenvoudig te omzeilen). Want op die zogezegd gemiste boot, daar staat het boekenbedrijf mee aan het roer. En zoals het nu zit, is het niet het lezerspubliek maar (nog steeds) het Vlaamse boekenbedrijf dat de schouders ophaalt voor de e-reader en haar potentieel.
Kroniek van een (heel, heel lang) aangekondigde gemiste kans. En boek.be, of meer specifiek, de uitgevers zijn m.i. de grootste schuldigen van het debacle.
Niet dat ik er erg van wakker lig — ik lees toch bijna geen Nederlandstalige boeken — maar, beste dames en heren aldaar: angst is nooit een goede motivator.
(Leutigheidje: ik dacht het artikel zelf te gaan lezen, en het staat blijkbaar online, maar niet voor Belgen. http://www.pressdisplay.com/ zegt me “Our system has determined that the computer network you are using is located in or routed through Belgium. As per publisher request De Morgen is not available for viewing in your area.”)
Het weekend is toch bijna voorbij, dus ik heb de pdf-link in het artikel toegevoegd.
Ik ben het hier volmondig mee eens. Ik heb zelf een Kindle omdat die e-reader de juiste prijs/kawaliteit verhouding heeft (en omdat ik kan verderlezen op mijn Android telefoon).
Het frustreert mij mateloos dat ik NL boeken illegaal moet kopiëren. Bij wijze van spreken.
Publiceer je dit stukje ook op de opiniepagina van een krant? Want ik vind dat er hier een groter publiek debat over mag gestart worden!
Mooie post. Ik ga Dimitri (en de rest van de onderzoeksgroep) eens uitgebreider naar zijn mening vragen. Voor zover ik weet, ben ik de enige van de groep die een eReader heeft en gebruikt.
Twee opmerkingen:
(1) Het papieren boek en het ebook kunnen ook complementair zijn. Lees bvb de News Letter van Manning van vorige week, getiteld “Why we still love paper”: http://lowagie.com/books-ep
In Vlaanderen zegt men: doordat de verkoop van papieren boeken stijgt, is er minder nood om daarnaast ook ebooks te verkopen. Dat is een redenering die enkel klopt als je op de korte termijn denkt. Op de lange termijn is die redenering krom langs alle kanten. Ik vind de goede verkoop van het papieren boek net wél een reden om het ebook te introduceren. (Of gaan we wachten tot het papieren boek een dip kent en dan achter de feiten aanhollen?)
(2) De cijfers van Amazon zijn consistent met de verkoopscijfers van mijn eigen boeken gepubliceerd bij Manning. Van mijn eerste boek (2006) bestond 26.42% van de verkoop uit ebooks; van mijn tweede boek (2010) was dit al 42.98%. Zijn die cijfers statistisch relevant? Van het eerste boek zijn 11363 exemplaren verkocht, waarvan dus 3002 in digitale vorm. Van mijn tweede boek heb ik nog maar voor één kwartaal cijfers: 3362 examplaren, waarvan dus 1445 in digitale vorm, MAAR: bij het papieren boek krijg je tot twee ebooks gratis: het boek zelf én mijn eerste boek.
By the way: het aantal uitgeverijen dat gebruik maakt van iText (het onderwerp van mijn boeken) bij POD, social DRM,… blijft stijgen.
Akkoord met je analyse. Ik heb een Kindle & iPad, met alle nodige applicaties. Kan er in NL boekenmarkt weinig mee doen.
Belangrijke les voor de uitgevers: ga uit van de wensen & frustraties van je gebruikers ipv uit te gaan vanuit je eigen doelstellingen.
Of hoe we in een klein taalgebied met vervelende regeltjes weer dreigen achterop te geraken. #AppleTV #YouTubeFilms #Netflix #GoogleNews #Hulu #iPlayer
Ik lees uitsluitend Nederlandstalige dinges. Als ik meer Nederlandstalige boeken zou kunnen kopen zou ik overwegen om een e-reader te kopen. Maar nu vind ik het inderdaad de moeite nog niet, dus ik wacht verder af. Ooit zullen ze hier in Vlaanderen toch mee moeten?
Goede nuanceringen. Graag had ik er ook een paar gemaakt. Vooreerst, ik heb een kwartier gepraat met de journaliste. Jammer dat net die zin het artikel haalt. Uiteraard is die hype niet ‘enkel’ de reden van succes. Het heeft wel, naast het aanbod, beschikbaarheid en prijs van de Kindle, een rol gespeeld in de grote take-up in de VS. Het ding was er een trendy gadget geworden. Mensen wouden ermee gezien worden waardoor het zelf nog meer zichtbaarheid kreeg, zoals dat gaat met een hype. De bal niet helemaal mis dus, maar het schot slecht in beeld gebracht. Zo gaat dat wel eens met interviews. Niet erg, kan gebeuren.
Verder is het inderdaad belangrijk om het verschil te maken tussen de boot van de e-reader en de boot van het digitaal lezen. De eerste hebben we wellicht gemist, de tweede heeft wat vertraging, maar we kunnen hem nog halen. E-readers zoals de Kindle zullen waarschijnlijk niet blijven bovendrijven in al het iPod/Pad geweld, al merkt Pietel terecht op dat complementair gebruik mogelijk is. Maar digitaal lezen blijft groeien. Uit hetzelfde onderzoek dat Dimitri in het artikel aanhaalt, blijkt dat meer Vlamingen nu dagelijks het nieuws online raadplegen dan in de krant. Daar is er immers geen aanbodprobleem: het is gratis, er zijn verschillende kanalen, en voor steeds meer gebruikers is het ook mobiel toegankelijk. Maar het zal inderdaad van de sector moeten komen, willen we in Vlaanderen ook de boot van het digitale boeken lezen uiteindelijk niet missen.
@Bruno Lowagie: ik ben een groot voorstander van dat principe. Michel (Vuijlsteke) heeft ooit eens geopperd dat een boek kopen eigenlijk zou moeten gelijk staan met een licentie kopen –het maakt niet uit in welk formaat het gelezen wordt. In de muziekindustrie zijn er ook die dat begrepen hebben: bij een vinylplaat wordt vaak een cd-versie van het album meegeleverd, of een code waarmee men het album kan downloaden.
@Ike Picone: bedankt voor uw constructieve reactie. Ik had grote vermoedens dat je uit context –of zijn minst met onvoldoende context– werd geciteerd. Ik vermoed dat Geert (Joris) ook niet echt tevreden is met de aanhalingen in het artikel. Het is schering en inslag bij berichtgeving, en het is heel jammer dat daarmee een groot deel nuancering uit de journalistiek wordt geweerd. (Dat is niet noodzakelijk de schuld van de journalist. Lettertekens kosten geld, in de papieren krant.) Het stoorde mij enorm dat er –zoals je terecht aanhaalt– in het artikel geen onderscheid werd gemaakt tussen e-reader en digitaal lezen.
Nu ik het artikel zie — dankuzeer, de wonderen van het digitaal lezen 🙂 — is het mij al wat duidelijker.
Dat er een afbeelding van een oude Kindle bij staat, ligt ongetwijfeld niet aan de journaliste, maar is toch redelijk tekenend. Dat er over “de Kindle” gesproken wordt als ware het een soort staafmixer van Amazon die in concurrentie is met de keukenrobots van Apple, is wél iets dat op het conto van de journaliste mag gezet worden.
Er zijn allerlei vergelijkingen te maken met de spoorwegmaatschappijen, die in de vroege 20ste eeuw dachten dat hun core business het leggen van rails en het maken van locomotieven was, en niet het vervoeren van mensen en goederen: Amazon’s Kindle is even weinig een toestel als Netflix een televisie is, en als podcasts op iTunes een radio zijn.
De rolverdeling die er nu is tussen lezer, schrijvers, uitgevers en boekenwinkels staat op de helling, dat weet boek.be natuurlijk ook wel.
Er komt, willens nillens, een Kindle-iTunes-Google Books-digitale wereld aan. Waar men zich even weinig zal kunnen inbeelden dat men ooit een kookboek, een roman, een historisch werk, een kunstboek op papier kocht (zonder links! zonder inzoomen! zonder online discussie! en hoe zat dat met annotaties?) als kinderen zich nu nog kunnen inbeelden dat men ooit een Encyclopedia Brittanica kocht over vele jaren heen.
Ik kan me wel een rol inbeelden voor uitgevers in zo’n Kindle-wereld — ontdekken en begeleiden van talent, misschien — maar ze zullen zich wel mogen reppen om zich zo’n rol uit te kerven. Want zo’n Amazon kan wel kopen wat zij kunnen, maar zijn kunnen niet kopen wat zo’n Amazon kan.
Ik heb een half uur met de journaliste gepraat waarvan blijkbaar 2 zinnen gebruikt zijn en enigszins uit zijn context. Niemand kan mij verwijten dat wij de uitgevers in Vlaanderen niet zouden stimuleren om in het e-boek te stappen. Anders zou Boek.be niet het initiatief voor e-boek.org genomen hebben. E-boek.org is echter geen commercieel initiatief omdat wij een sectororganisatie zijn. Wij kunnen dus ook niet onderhandelen over verkoopsprijzen. Ik had al veel eerder gehoopt dat er meerdere initiatieven zouden gekomen zijn uit de markt waardoor wij overbodig zouden geworden zijn. Quod non.
Dat de (Vlaamse) uitgevers geen dwingende redenen hebben om te investeren in het e-boek is een vaststelling, geen opinie. Het papieren boek blijft het goed doen in Vlaanderen in tegenstelling tot al onze buurlanden. Geef toe, je moet gek zijn om een werkend businessmodel te wijzigen. En ja, wij roepen dat het dan nu net het moment is om op die digitale kar te springen. Maar nee, dat wil niet zo goed lukken. En daar zijn allerhande goede redenen voor te verzinnen. Zoals dat we in een kleine economische markt leven waar uitgevers met weinig handen veel werk moeten verzetten en dus geen tijd hebben voor experiment. Jammer is dat.
De e-reader een flauw ding? Geef toe dat dat zo is. Het bestaat al 12 jaar en er is nog niks aan veranderd. En ze zijn bovendien te duur. Maar, en dat heb ik ook gezegd, je moet een onderscheid maken tussen lezen als activiteit waar de e-readers zeer geschikt voor zijn en het papieren boek als product dat mensen aangenaam vinden (zo blijkt uit een recente studie). Dat de iPad (of tablet) beter zou zijn heb ik niet gezegd. Het geeft mogelijkheden tot het ontwikkelen van andere producten die op een gewone e-reader niet kunnen. Wat dan weer kan leiden tot nieuwe businessmodellen, enz. enz.
En ja, de prijzen van e-boeken mogen in de perceptie van de consument te hoog zijn, weet dat een e-boek 21% btw heeft en dat je er 2000 moet verkopen voor je uit de kosten bent. Een papieren boek heeft 6% btw en je bent gemiddeld na 1500 exemplaren uit de kosten. En wil nu toch het feit dat er in het Nederlands taalgebied (en dus de economische markt) 22 miljoen mensen leven en in de Engelstalige meer dan 400 miljoen of 20 keer meer. Het wil soms wat makkelijker gaan in grote economische gebieden. Ik had vandaag een auteur aan de lijn die kloeg dat hij zo weinig royalies ontvangen heeft uit de verkoop van 2000 e-boeken. En wat bleek: een hoge royaltie op een boek dat tegen een lage prijs verkocht is en waar dan nog eens 21% btw vanaf moest, blijkt tot bijna niet herleid. Gaan we nog (goede) auteurs vinden die bereid zijn om (goede) (e-)boeken te schrijven? Om maar te zeggen dat het allemaal niet zo makkelijk is.
Wat dan weer niet wil zeggen dat wij geen verdere initiatieven nemen. Dat we de boot gemist zouden hebben is wel erg kort door de bocht.
“De e-reader een flauw ding? Geef toe dat dat zo is. Het bestaat al 12 jaar en er is nog niks aan veranderd.”?
Tsk, tsk, tsk.
Ik ben een levenslange lezer, en Amazon’s Kindle is een levensveranderend iets. En uiteraard is er enorm veel veranderd, zelfs de afgelopen 12 maand: zo’n Kindle 3 is kleiner, lichter, meer contrastrijk, sneller dan de vorige versie, en kan overal ter wereld op Wikipedia.
Dat is een wereld van verschil in vergelijking met papieren boeken: ik kan met vijftig boeken op een terras zitten, en ik kan op vijftien seconden zo ongeveer alles opzoeken dat ik maar zou willen.
En dan gaat het enkel over de Kindle als toestel — wédden dat je hem tegen eind dit jaar gratis krijgt, trouwens? — terwijl Kindle natuurlijk vele keren ruimer dan het donkergrijze lezertje alleen.
Ik lees een boek op mijn Kindle in de zon, lees verder op mijn iPad als ik binnen zit, en op mijn telefoon als ik in bed lig. Ik koop mijn boeken op mijn telefoon, op internet. En ja, boeken die ik al meer dan eens gekocht heb op papier, die download ik schaamteloos van bij de Slechte Vrienden Op Het Internet, en die zet ik via Calibre op mijn Kindle(s).
Verder: “Gaan we nog (goede) auteurs vinden die bereid zijn om (goede) (e-)boeken te schrijven?” — is dat niet precies hetzelfde als wat de muziekindustrie zich afvraagt? En de softwareindustrie? En zijn iTunes en de App store en Kickstarter en SonicAngel en dergelijke daar niet stukken van antwoorden op aan het geven?
Geert Joris: kan je die 2000 exemplaren eer je uit de kosten bent verduidelijken?
“Dat we de boot gemist zouden hebben is wel erg kort door de bocht.”
Nee, dat is 100% waar. We moeten niet achterlopen, maar op z’n minst mee vooraan in de kopgroep zitten.
In de plaats daarvan hangen jullie je kar aan de bucht van Adobe, terwijl Amazon hun Kindle elk jaar vernieuwd en de software steeds meer mogelijk maakt: de volgende update zou Facebook en Twitter ingebouwd hebben, en support voor epub.
(Helaas zullen Facebook en Twitter niet in deze contreien werken, vermoed ik, want bvb. de kost om een boek via 3G te versturen naar m’n Kindle is godbetert $2. De experimentele webbrowser van de Kindle werkt wél in een boel Oost-Europese staatjes, en niet in Belgik. Maar hey, we moeten onze monopolisten beschermen zodat ze hun prijzen artificieel kunnen hoog houden, da’s belangrijker dan innovatie.)
Eerst zeg je “een e-boek 21% btw heeft en dat je er 2000 moet verkopen voor je uit de kosten bent” en vervolgens:”in het Nederlands taalgebied (en dus de economische markt) 22 miljoen mensen leven”. Stel je nu eens voor dat jullie samenwerken met Amazon en Kindles hier voor een prikje te koop zouden zijn en dat aankopen van Nederlandstalige boeken in de Kindle-shop van Amazon eenvoudig en betaalbaar/goedkoop zijn en dat klassiekers gratis zijn: denk je dan niet dat er een pàk meer lezers zouden zijn onder die 22 miljoen?
Leer uit de fouten van de muziek-industrie en kweek gewoonten aan bij de mensen: maak het ze gemakkelijk om digitale boeken te kopen en te lezen, moedig tijdschriften en kranten aan om hun output digitaal aan te bieden.
Maar nee, achterhoede-gevechten en zeuren over lage verkoopscijfers en je content toch maar zo klantonvriendelijk mogelijk versleutelen. M’n zus zag m’n Kindle met Kerst en was meteen enthousiast, want zo kon ze stoppen met een halve bibliotheek mee te sleuren elke dag… tot ik haar vertelde dat er natuurlijk weer niks ondersteuning is qua NL, behalve dan in het illegale circuit.
Ik heb Geert Joris hetzelfde horen zeggen op Mind the Book. Ik was zwaar ontgoocheld na het zeer eenzijdige debat over e-publishing.(http://www.saskiablogt.be/mind-the-book-espresso-book-machine-en-e-books/).
@Bert heb je een 3rd gen Kindle? Bij mij werkt de browser namelijk wel en is Twitter geïmplementeerd. Just curious 🙂
@ saskia Yup, ik heb een 3rd gen. Heb wel al even de browser niet geprobeerd, dus misschien dat ze bij Amazon nu plots die functionaliteit hebben geactiveerd. En blijkbaar heb ik die Twitter-functionaliteit gemist.
Op het einde van een boek nodigt hij je uit om te twitteren. 🙂
@ Saskia : volgens http://amzn.to/uk-3gwebwhere is de web browser niet beschikbaar in belgië, en toen ik zonet testte, werkte hij inderdaad niet.
Ah, me was stupid toen ik ’t had over Twitter & Facebook. Verkeerd gelezen.
Wat de Kindle betreft ben ik het volledig eens met Michel: die is inderdaad levensveranderend. Ik heb in oktober vorig jaar een Kindle 3 gekocht, nadat ik een hoop papieren boeken in m’n rugzak door Zuid-Amerika had gesleurd. Sinds ik m’n Kindle heb, heb ik geen papieren boeken meer gelezen.
Dat tablets zoals de iPad, e-readers zoals de Kindle zullen vervangen, denk ik niet. Toch niet de komende 10 jaar. Het zijn echt 2 verschillende producten. Lezen op een e-ink scherm vind ik veel aangenamer dan op een LCD. De Kindle is ook veel kleiner en lichter dan de i-pad (ik kan me amper nog voorstellen hoe ik dat vroeger deed: lezen met zo’n zwaar boek in m’n handen) en de batterij gaat weken mee. Ik zou nooit een iPad meenemen op reis. Relatief groot en zwaar om mee te sleuren, veel te duur om het risico te lopen dat hij beschadigd raakt en onhandig wanneer je niet iedere nacht elektriciteit hebt. Maar m’n kindle laat ik nooit meer thuis.
Momenteel lees ik Nederlandstalige boeken op m’n Kindle door ze van Adobe DRM te ontdoen. Maar het aanbod is beperkt, en bijgevolg lees veel meer in het Engels dan ik vroeger deed. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van Nederlandstalige uitgevers?
Ik ben een typische schouderophalende Belg die de e-reader boot heeft laten passeren. Ik zag het nut niet in van kindles en consoorten, en vond die dingen vooral veel te duur. Ik had ook nog steeds liefst papier in de hand, er gaat toch niets boven de look, feel en geur van een boek?
Tot ik ongeveer een jaar geleden een Android telefoon kocht. Het laatste waar ik aan dacht was om boeken te lezen op mijn telefoon, stel je voor. Tot ik Aldiko downloadde, een applicatie om, juist, boeken te lezen. Maar ook te downloaden van feedbooks. Een wereld ging voor me open. Ik lees momenteel vooral gratis engelstalige epubs, die ik van feedbooks en vele andere sites haal – gratis én legaal, jawel.
Ik heb me uiteindelijk ook een apad aangeschaft, een Chinees namaak Ipadje met Android erop, en dat gebruik ik ook om te lezen. Naar mijn gevoel hebben we de e-readerboot niet gemist, maar moeten we de term e-reader loskoppelen van het toestel. Is het product de e-readers (de toestellen) of is het product de e-books? Het gegeven e-reader komt er wel, maar gewoon niet zo explosief en hype-achtig als in de andere landen. En dat komt denk ik inderdaad doordat het aanbod gewoon onvoldoende is. Je kan consumenten toch niets kwalijk nemen omdat ze niet kopen wat ze niet willen? De houding van de entertainmentbusiness begint meer en meer richting ‘force-feeding’ te gaan. Ze zijn vergeten hoe vraag en aanbod werkt. De vraag komt wel, zorg gewoon dat je iets hebt waar de consumenten willen naar vragen. En dat zal pas komen op het moment dat de Belgische uitgevers gaan beseffen dat de e-books hun product zijn.
En wat mij tegenhoudt om boeken te kopen: vooral de prijs, eerlijk gezegd. Ik vind die dingen gewoon veel te duur, en dat geldt even goed voor muziek: ik zou massa’s muziek kopen mocht een cd 5 euro kosten, maar voor bijna 20 euro voel ik me (bijna) opgelicht. Het aanbod overspoelt de markt, de concurrentie is bikkelhard, ze kunnen niet op tegen piraterij, vertelt iemand me dan eens waarom die prijzen zo kunstmatig hoog blijven? Waarom wordt een auto almaar goedkoper terwijl een cd duur blijft (een auto kan je niet digitaal kopiëren, I know)? De muziek- en boekenindustrie weigert gewoon om mee te doen in een competitieve vrije markt, en het wordt hoog tijd dat ze eens beginnen te beseffen dat 100.000 x 5 euro meer is dan 10.000 x 20 euro. Ook de perceptie van de consument is veranderd: door het vele ‘gratis’ aanbod en doordat boeken en cd’s vaak aan dumpingprijzen verpatst worden in allerhande winkels hebben we het gevoel dat de volle pot betalen eigenlijk gelijk is aan je geld weggooien.
Dus, boodschap voor de entertainmentsector: aanbod verbeteren en prijzen naar beneden!
België mist volgens mij de boot in de gehele digitale revolutie, wanneer je een e-reader, smartphone of tablet bovenhaalt in België bekijken ze jou alsof ge van een andere planeet komt .. e-books zijn zo talrijker in de VS, maar neem nu eens een ander voorbeeld. Geolocation, check je in op Foursquare of Gowalla in de VS met je smartphone – in een kledingwinkel bvb – dan kan je zelfs korting krijgen met het tonen van de “check-in”. Want die winkelhouders hebben het door; met één check-in bereik je direct de 100 volgers op twitter, de 500 vrienden op facebook, enzomeer .. onbetaalbare én gratis reclame. Als dit zo verder blijft duren vrees ik dat we gigantisch achterop zullen geraken inzake nieuwe (digitale) technologiëen.
Ik kan alleen maar aansluiten aan alles wat al voorbijgekomen is, en lovend is voor het lezen van boeken via een eReader. Ikzelf heb een Kindle 3, en ik lees meer dan voorheen, heb minder kosten aan de bibliotheek voor verlengingen en thuis wordt er zelfs gestreden om de kindle te hebben.
Het is inderdaad niet te vergelijken met een iPad. Dat is te zwaar om lang te lezen, dat neem ik niet mee in bad, dat gooi ik niet snel even in m’n rugzak… M’n kindle wel, zelfs zonder beschermhoes.
Dat boek.be aanklaagt dat de btw de grote schuldige is… wel, als belangenvereniging, zou je dan niet beter even ijveren voor een verlaging van de BTW? Digitale TV heeft het wel voor elkaar gekregen om een verlaging te verkrijgen.
Het verbaast me ook dat je voor een eboek 2000 exemplaren moet verkopen, en voor een gewoon boek maar 1500. Is die drukkost, die logistiek, die overschot die niet verkocht wordt, die opslag, die herdruk, … allemaal zo goedkoop? Het lijkt me dat daar toch een aanzienlijk stuk van de kosten gewoon wegvalt, en het risico voor een uitgever een stuk lager wordt. En ik mag hopen dat elk papieren boek heden ten dage ergens al in een digitaal formaat bestaat, zodat de tekst er al is, enkel de digitale markeringen voor hoofdstukken en index en zo moeten correct toegevoegd worden.
Terechte analyse van het probleem met e-reading in Vlaanderen. Vlaams uitgevers lijken niet te willen investeren, want er is geen publiek voor. Kip of ei probleem, als je het mij vraagt. Ik lees al jaren digitaal, op een Sony e-reader, maar vooral Engelstalige boeken. Mij stoort het minimale Nederlandstalige aanbod dus niet echt, maar ik probeer mijn grootmoeder van de voordelen van elektronisch lezen te overtuigen (voor haar vooral het vergroten van het lettertype), en de Nederlandstalige boeken die zij graag leest zijn nog vaak onbestaande in digitaal formaat.
Misschien moet de Vlaamse sector eens over de noordelijke landgrenzen kijken. Waarom heeft e-reading daar een groter succes? Is het de strategische samenwerking van Bol.com en Sony? Of het feit dat e-readers te koop zijn in quasi elke boekhandel, toch bij uitstek de plek waar boekenliefhebbers te vinden zijn? In Vlaanderen vind je de toestellen enkel in multimediagiganten zoals Fnac of Mediamarkt, meestal ergens weggestopt in een hoekje, vergrendeld, met defecte schermen of lege batterij. En stel zeker geen vragen aan de winkelbedienden, je mag al blij zijn als ze weten dat ze e-readers verkopen. Niet echt een promotiecampagne voor digitaal lezen dus.
Wat betreft de bewering dat de e-readers de strijd verloren zouden hebben en tablets de toekomst zijn, daar ben ik het niet met eens. Ik heb zowel een e-reader als tablet, en gebruik die voor totaal andere doeleinden, op totaal andere momenten en plaatsen. De e-reader heb ik altijd bij, compact, licht, langere batterijduur, en ideaal voor fictie onderweg, in volle zon (mijn grootste frustratie m.b.t. de iPad) of in bed. De tablet neem ik enkel mee als ik lang op de trein zit, maar wordt wel vaak thuis gebruikt, voor tijdschriften en comics, maar nooit voor fictie. Ik vind de kwaliteit van de iPad-apps zoals die van e-boek.org en bol.com niet goed, het lijkt wel alsof het lettertype niet scherp geraakt. Bovendien kan ik de aankopen die ik voorheen al deed niet overzetten op de iPad, iets wat ik al meldde aan de helpdesk, maar waar ik nooit antwoord op kreeg. Twee toestellen voor twee verschillende manieren van gebruik dus, met voor- en nadelen, maar ik zou ze geen van beide willen missen, en zeker de e-reader niet!
Ik vind het erg te moeten vaststellen dat belgie inderdaad hopeloos achterblijft tov andere landen in o.a.de digitale evolutie. Ik ben regelmatig in Azie en daar heeft bijne iedereen een ipad, een ereader en een smartphone. Dat is een way of life. Het toont aan hoe wij in het leven staan.vasthouden aan het verleden en de onder de kerktoren mentalitiet. Wij hebben angst om ons open te stellen voor het nieuwe en te investeren in de toekomst. Ik zelf ben 54 en vind het facinerend dat ik kan rondreizen gedurende weken met maar 1 klein digitaal apparaat met een ganse bibliotheek erin! Vroeger moestnik kilo’s boeken meesleuren……