slegt

DS schreef het donderdag al, in Nobelprijs literatuur nog altijd een beetje dynamiet (PDF).

5. De prijs heeft iedere autoriteit verloren omdat hij zo vaak aan onbekenden is toegekend. Toen de prijs in 2002 aan de Hongaar Imre Kértesz werd toegekend, stond de uitgever van de Nederlandse vertalingen net op het punt de boeken naar de papierversnipperaar te brengen. Het hele “Pantheon van de Nobelprijswinnaars” staat bij De Slegte. Dat geldt ook voor andere literaire prijzen. Het zegt vooral iets over de korte omloop van een boek dezer dagen.

En vandaag bewijzen ze hun gelijk: De Slegte geeft Jelinek niet terug (PDF).

Het is de uitgeverij Querido niet gelukt om de titels van Elfriede Jelinek terug te halen bij De Slegte. De boeken werden vier maanden geleden als restpartij aan het antiquariaat verkocht.

Querido toont zich volgens Braaksma een slechte verliezer. “Wij hebben gisteren meteen gezegd: verkocht is verkocht, we geven ze niet terug.” Het is niet voor het eerst dat een uitgeverij de titels van een prijswinnende schrijver bij de Slegte poogt terug te krijgen. In 1998 lag het werk van de Portugese Nobelprijswinnaar Saramago voor een kwart van de prijs bij De Slegte.

Een tip voor volgend jaar?