croix

Gisteren nog eens gaan rondzoeven op Croix. Normaal gezien zou ik mij vrijdag ingeschreven hebben, maar de dag was voorbijgevlogen zonder dat ik er erg in had.

Maandagvoormiddag nog een spannend moment gehad, want de verantwoordelijke voor M&T Aktief was pas woensdag (vandaag dus) terug. De zeer behulpzame mensen van aktief konden het voor mij achter de schermen echter in orde brengen, en tegen het goed en wel middag was, werd mijn ingeschrijving bevestigd.

Vertrokken rond 7u15, toegekomen stipt om 9u. Dit jaar niet een toertje rond Lille gereden (vorig jaar hopeloos verloren gereden), maar recht op het doel af. Ik wist ondertussen ook waar het dichtsbijzijnde naftestation was, dus de dag rondkomen was alvast geen probleem.

Er was weinig volk. Hoop en al 40 man/vrouw, waardoor we in (4) comfortable groepjes van max 10 personen ingedeeld werden. Voormiddag: motorbeheersing (slalom, uitwijken, ideale lijnen in de bocht, uitwijken in bocht), en vlak voor het middagmaal nog een one gear, no break rondrit op het circuit (waarbij iedereen om beurt achter de instructeur terecht kwam).

In de namiddag ‘vrij rijden’, waarbij we in drie groepen werden opgedeeld: beginners, gevorderden en experts (groep zelf te kiezen). Een veilig stekje gevonden bij de gevorderden, en wreed veel fun gehad met bochtjes. Croix is een veel aangenamer circuit dan Folembray (voor beginners): in Folembray is het voortdurend optrekken, in de ankers, bocht pakken, en herbeginnen; in Croix kan je bijna in 1 vloeiende beweging blijven rijden. Met uitzondering dan van de haarspeldbocht voor het rechte stuk, en de bocht op het einde van het rechte stuk, waar je serieus in de ankers moest. En toch –terwijl het rechte stuk echt wel gas opendraaien en rechtdoor is– kwam je op het einde van dat rechte stuk met moeite boven de 190 (ikke toch, maar ik ging misschien iets te snel remmen), terwijl dat in Folembray snelheden zijn die je veel gemakkelijker haalt.

Na bijna 3.000 km was ik natuurlijk ook al iets meer vertrouwd met de motor dan in Folembray (waar ik nog maar net een 1.600 km op de teller had), en het ging duidelijk al iets sneller in de bocht.

Door het beperkte aantal deelnemers was het echt wel heel comfortabel rijden. Desondanks waren er wel nogal wat ongelukjes (meestal zonder al te veel schade): er zijn toch wel een tiental pechvogels in een van de grindbakken terecht gekomen.

11 oktober is er nog een TLTD in Croix (waar je kan kiezen uit RECE, RACE of vrij rijden), en op 24 september is er nog een circuit opleiding op Zolder. Als het weer dan nog deftig is ga ik misschien nog wel een van die twee meepikken.