Gent aan 3,5 km per uur

Vanochtend moest ik bij de BTW zijn, afdeling Gent 1, en volgens Google Maps ligt de Gaston Crommenlaan op welgeteld 3,5 km afstand van mijn voordeur. Het was vroeg, het was nog spitsuurachtig (ik vertrok om 8u30, nadat ik eerst de politie had moeten bellen om een wagen van voor mijn poort te laten verwijderen), maar het verkeer stond al stil van aan de lichten aan het Sint-Pietersinstituut –evenwel enkel in de richting van De Bijloke.

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb er twee uur over gedaan om heen en terug naar de BTW te rijden (inclusief de zeven minuten die ik daar maar moest doorbrengen). Google Maps had de voorziene reistijd op twee maal zeven minuten geschat. De oorzaak? De werken in de Charles De Kerckhovelaan, waar men –reeds tijdens vol spitsuur– van twee baanvakken in elke richting, naar één baanvak in elke richting was overgeschakeld. Alles zat moervast.

Terugkeren was ook al geen evidentie. Aan het station kunnen we amper door, van de Leopold II-laan kan een mens niet meer naar links op Charles De Kerckhovelaan: de automobilisten moeten eerst helemaal naar de Overpoort om daar –hopelijk– te kunnen keren, en vervolgens stapvoets richting Bijloke te rijden. Ik ben dan maar alsnog langs het station gereden, langs een halve sluipweg op de Elisabethlaan terecht gekomen, en zo de Albertlaan ingereden. En dan ben ik al content dat ik dat niet elke dag moet doen, mij door dat verkeer begeven.

Twee uur over zeven kilometer, dat is 3,5 km per uur. De gemiddelde stapsnelheid is een kleine 5 km per uur.

Wie coördineert dat eigenlijk, dat verkeer in Gent, zou men zich kunnen afvragen. Is er iemand die in de gaten houdt hoe het zit met de opeenvolgende bouwwerven in Gent, en wat het effect daarvan is op de mobiliteit? Op de site van Stad Gent valt er alvast geen nieuws te rapen. Zoeken op Charles De Kerckhovelaan of R40 in Openbare werken in kaart – overzichtslijst levert niets op; zoeken op de Ijzerlaan wel, maar ik word er niet echt wijzer van. Misschien zijn ze wel één of ander toeristdoseringsysteem aan ’t maken voor De Lijn (die steeds slechter presteert in Gent: ze smijten —met schrijnend nederige toestemming van het stadbestuur— alles open en brengen de stad in totale chaos onder; de trams zijn zelden op tijd en rijden niet meer na 22u30; de bussen rijden te snel en maken zoveel diesellawaai dat de huizen in de binnenstad scheuren). Misschien moeten ze hun ambities maar eens bijstellen, daar op het stadhuis. Gent was sterk omdat het klein was. Welke idioot was alweer met dat megalomaan idee van Oostvlaamse stadstaat afgekomen? En als Gent moet groeien, laat het dan naar buiten groeien, niet naar binnen of in de hoogte.

8 gedachtes over “Gent aan 3,5 km per uur”

  1. Oei. Misschien dat het niet alleen de werken zijn maar dat de wegen ook dichtslibben omdat de files het gezelschap krijgen van mensen die voor minder dan 5km hun auto van stal halen 😉

  2. ik zou – als het toch met de auto moest – een andere route hebben gekozen, langs de Burggravenlaan en dergelijke. De R40 kan hels zijn.

  3. @ivan: de banden van mijn fiets zijn plat! Misschien had ik de tram moeten nemen (maar die zit zo vol, op dat uur).

    @marc: naar de Burggravenlaan vanuit de Albertlaan, zonder langs de R40 te gaan? Hoe kan dat, met al die werken hier?

    @patricia: hoogbouw past echt niet in Gent, vind ik. Vanaf The Loop, als het echt moet, maar niet dichter. Het valt eventueel heel misschien te overwegen, als ze nu eens een architect zouden aanspreken voor het ontwerp ipv een aannemer.

  4. @Bruno: Albertlaan – Meersstraat – Sint-Paulus kerk – Smidsestraat – Lostraat – Elisabethlaan – Clementinalaan – Burggravenlaan. MAar vertel het niet voort 😉

  5. Ach maar natuurlijk! Het heeft daar zo lang dicht gelegen voor de auto’s dat ik dat parcours helemaal vergeten was. Bedankt voor de tip.

  6. Ge hebt zo’n dinges nodig, zo’n bakske. Allez toe, hoe heet dat…Dzjuu, het ligt op het tipke van mijn tong.

Reacties zijn gesloten.