slakken

We krijgen een heleboel van die beestjes in ons aquarium (ik weet niet welke soort), en hoe meer ik eruit haal, des te meer er lijken bij te komen.

Waarschijnlijk zijn ze er met een of andere plant ingesukkeld, met als resultaat dat ze zich aan hun gastheren (de planten) tegoed doen. Groot zijn ze niet (de grootste is ongeveer 4 mm), maar ik ben ze liever kwijt dan rijk.

Google biedt een aantal oplossingen, en ik denk dat ik de truc met het schijfje tomaat maar eens ga proberen voor ik mij tot chemicaliën wend.

4 gedachtes over “slakken”

  1. Depends over welke slakkensoort we het hier hebben. De 3 meest voorkomende soorten ken ik niet bij naam maar ik kan ze wel beschrijven aan de hand van het slakkenhuis: spiraalvormig hoorntje, bolvormig, spiraalvormig zoals bij tuinslakken. De ervaring die ik met die slakken heb is dat ze afval dat op de bodem ligt verwijderen en dat ze de planten veelal met rust laten. Ze eten soms ook algen vanaf de bladeren van planten, maar laten de bladeren zelf met rust. Ik haal eigenlijk nooit slakken uit mijn aquarium, ze doen er geen kwaad, ik vind ze zelfs mooi om te zien. De enige slakkensoort die ik ken die echt planten eten zijn appelslakken, maar die worden wel enkele centimeters groot, en zijn beige. Ik raad u aan om geen chemische middelen te gebruiken om slakken te doden, deze zijn vaak schadelijk voor ofwel de planten, ofwel de vissen, ofwel de bacteriecultuur in je filter. Als je ze echt kwijt wilt kun je best gewoon elke dag op slakkenjacht gaan of een slakkenval gebruiken (stukje tomaat, etc), op den duur sterven ze vanzelf uit. Spoel nieuwe planten altijd goed af onder water van +/- 25 graden (anders gaat de plant kapot), dan zijn de meeste eitjes wel weg. Als je geluk hebt kun je onderaan de bladeren v/d planten in je bak wel eens een hoopje glazige bolletjes vinden, dat zijn slakken-eitjes, zuig ze voorzichtig weg als je er vanaf wilt. En laat weten hoe het er mee staat 🙂

  2. Ik weet niets van aquaria, maar volgens mij is een nieuw aquarium zoiets als een nieuwe tuin, in dat er zich nog een ecosysteem met een evenwicht moet ontwikkelen. Als je ze laat zitten komen er op de duur vanzelf wel minder, vermoed ik? Laurens?

  3. Bij algen is dat wel zo ja, in een beginnend aquarium heb je meer kans op algen, eens alles goed draait en er een evenwicht is, zullen de meeste algen vanzelf verdwijnen, soms komen er andere soorten voor in de plaats.

    Bij slakken is dat wat minder, al hangt het er vanaf. Dat komt omdat slakken gewoon bodem-afval eten, en zolang er vissen en planten zijn zal dat afval er altijd zijn. Tenzij je corydoras-vissen koopt, die eten al dat afval op zodat er voor de slakken niets meer overblijft, maar die slakken vinden dan weer elders hun kostje (nog dieper in de bodem, algen op de ruiten, etc). Bottom line: zolang er leven mogelijk is in uw aquarium, zullen er slakken zijn, tenzij je ze doodt met een middeltje. Wat niet echt aan te raden is.

Reacties zijn gesloten.