not done

Kwestie van een oude werkgever nog eens in het daglicht te plaatsen: in het MUHKA loopt een tentoonstelling “Not done! (Het kunstenaarsboek)” over de… kunstenaarsboeken van Imschoot

(De site van Imschoot, uitgevers, dateert van ergens ’95 of ’96, en ‘mocht’ ik maken aan de hand van een ontwerp van een of andere kunstenaar –vergeten wie. Er werden videofragmenten van de boeken bij geplaatst –waartoe een digitale videocamera werd aangekocht, en iemand gefilmd werd terwijl die de boeken doorbladerde.)

Op de titelpagina van Point blank is de naam met een lugubere knipoog omgevormd toto Imshot uitgevers. Een grapje dat stichter Dirk Imschoot best kon smaken.

“Toch stel je je als uitgever altijd vragen bij zo’n wild idee”, zegt hij. “Moet je zo ver gaan om je eigen boek aan flarden te schieten? Toen we met de kunstenaar gingen praten, ontdekten we dat hij een perfecte vertaling van zijn werk bracht. Dus ga je monter aan de slag: de schietstand regelen, de dikte van het papier uitproberen om het gewenste effect van de kogelgaten te bekomen. Een boek heeft bij ons een oplage van duizend exemplaren, maar deze keer gingen er bij het ontstaansproces zeker driehonderd verloren.”

Dergelijke trots en kunde heb ik onthouden uit mijn tijd bij Griffo (Imschoot). Normaal heeft een drukker op de bladspiegel een speling van minimaal twee millimeter. Het boek Fat and glossy black vroeg om precisiewerk: de speling was herleid tot nul.

[bron]

Een gedachte over “not done”

  1. Leuk om zo eens mijn naam tegen te komen op een
    mooie site
    Dirk

Reacties zijn gesloten.