a bridge too far

Laten we het op de emotie steken. Of op het feit dat je plots in de schijnwerpers komt te staan door op het weblog van DS terecht te komen. Maar dergelijke uitspraken (entry 15/06) gaan te ver.

Ik heb doorgaans niet graag dat dingen overgenomen worden zonder voorafgaandelijke toestemming, maar dit keer heiligt het doel de middelen. Waar ik ook kom (oudercomité, werk,…), ik heb er geen problemen mee om te zeggen: ik stemde voor het Vlaams parlement op nr 11 van de lijst SP.a-SPIRIT en voor Europa op nr 1 van GROEN! en al wie niet zegt voor wie hij gestemd heeft, is voor mij een VUILE VLAAMS BLOKKER. Het levert me alvast de sympathie op van 3/4 (Vlaanderen) tot 4/5 (Gent) van de aanwezigen, maar daar is het me niet om te doen.

(Uh. Ik ben en Vlaming en Gentenaar, maar erm voor de rest: count me out. Het is uw keuze om uw stem publiek te maken, maar voor zover ik weet, is de stemming nog steeds geheim. En gelukkig maar, als ik dergelijke uitlatingen lees.)

Het valt me op hoe velen aan het tellen zijn geslagen als in een Freddy Krueger rijmpje. Eén en twee en drie en vier: jij bent de Vlaams Blokker hier! Waarbij men de rij opzettelijk zo begint dat men bij 4 opzettelijk uitkomt bij iemand die het niet wil toegeven, maar van wie iedereen vermoedt dat hij/zij voor het Blok gestemd heeft. Uit de reactie van zo iemand kan je meestal niet anders dan de vermoedens bevestigd zien. Is dat pesten? Ach kom zeg, het is toch beter een mens in zijn gezicht te zeggen wat je van hem/haar denkt dan er achter zijn rug over te roddelen.

Pesten? Het is borderline stalking; harassment. Het enige wat in dit plaatje nog ontbreekt is de verplichting voor de Vlaams Blokkers om een groot hakenkruis op hun jas te spelden. (Want ik geef toe, een Jodenster zou in deze context geen klein beetje misplaatst zijn.)

Is dat de strategie tegen het Vlaams Blok? Maak ze allemaal bekend, stel ze aan de kaak, nagel ze aan de schandpaal, en terwijl we toch bezig zijn, kunnen we ze misschien deporteren of een ‘aangepaste douche’ laten nemen.

Het Vlaams Blok is verkeerd, als partij, als ideologie, als vluchtplaats voor mensen die de lamlendige traditionele politiek beu zijn. Maar dit is alvast niet de oplossing.

Herlees dat nu zelf eens: al wie niet zegt voor wie hij gestemd heeft, is voor mij een VUILE VLAAMS BLOKKER. En dan is uw moraal beter dan die van het Blok?

10 gedachtes over “a bridge too far”

 1. Openheid is het sleutelwoord. Emotie tonen hoort daarbij. Nadenken helpt ook. Plaats mijn uitspraken in de context van de andere schuinschriften die in de Gazette staan en je krijgt direct een ander beeld.
  Over mijn moraal heb ik een paar dagen geleden al geschreven (zie cursiefje ‘begrafenisfeest’). Die verschilt grondig van ‘normale’ mensen.

  BTW: die link bij DS was goed voor 48 van de 31521 hits die ik gisteren op mijn site kreeg. Dat is 0.15%. In de politiek is de invloed van zo’n percentage verwaarloosbaar.

 2. Zoals ik het zelf ooit schreef in de bekroonde novelle ‘Icarus Falling’: verwar niet wat ik schrijf met wie ik ben.

  Wat ik schrijf (bvb over wat jij mobbing noemt), werk ik uit in de praktijk, maar er zijn verschillen. Bvb een mop op papier, breng je totaal anders als je voor een live publiek, een vriendengroep, een enkeling of de radio spreekt. Schrijftaal is niet hetzelfde als spreektaal. Woorden zijn van een totaal andere dimensie dan daden. Kijk maar naar de politiek, daar is het ook zo. Ik snap niet waarom mensen zich daar zo druk om maken. Leterme zei dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde 5 minuten werk was, nu zegt Bourgeois dat het ‘allemaal zo simpel niet is’.

  In mijn blog hanteer ik een heel scherpe stijl, dat ontken ik niet. Ik richt me ook op een paar zeer specifieke personen (concrete lezers die ik ken en die mij kennen). Dat ook buitenstaanders er soms toevallig op verzeild raken en er zich door aangevallen of geraakt voelen, is ‘collateral damage’. Aangezien het saldo van de mails die ik als reactie krijg meestal positief is (cf die gast die wou dat ik zijn huwelijksspeech schreef), lijkt me dat best aanvaardbaar.

  Het is waarschijnlijk een typisch 21ste eeuwse moraal 😉

 3. Michiel Vuijlsteke (die vroeger nog in de Goesdamstraat in Ieper gewoond heeft?), die nedstat-teller slaat op 1 van de vele pagina’s van mijn site. Als je de complete logs wilt, dan moet je naar http://www.lowagie.com/logs/
  Je uitspraak ivm veralgemeningen is er eentje dat (opzettelijk) in de eigen staart bijt. Wat er staat is waar en spreekt toch zichzelf tegen. Ik voel wel iets voor dergelijke uitspraken. Ik kan niet goed inschatten wat je daar zelf van denkt…

 4. Een uitspraak die, niet dat. Damn me, ik moet wat minder woorden veranderen en wat meer herlezen vooraleer op POST te klikken.

Reacties zijn gesloten.