portretrecht

Interessante vraag: wat zegt de Belgische wet over het fotograferen van mensen?

Rap wat gezocht op tinternet, en het volgende gevonden:

Het recht op afbeelding (of het portretrecht) is het recht om te beslissen of je gefotografeerd wil worden of niet. Zonder de toestemming van de afgebeelde persoon mag je geen foto maken, reproduceren, publiceren, mededelen aan het publiek…Het recht op afbeelding is enkel van toepassing op personen die niet in de openbare belangstelling staan. Bij publieke personen, zoals bv. politici en mensen uit de muziekwereld, wordt de toestemming tot publicatie van hun afbeelding vermoed voor zover de foto’s genomen werden tijdens de uitvoering van hun openbare activiteiten. Het portretrecht is ook afhankelijk van het feit of de afgebeelde persoon zelf de opdracht heeft gegeven tot het maken van de foto of niet. Het recht op afbeelding vervalt 20 jaar na de dood van de afgebeelde persoon. [bron]

Dus neen, het mag niet. Oeps.

(Zie ook deze PDF van SABAM, en deze discussie bij Belgium Digital)

Op de site van KUL staat nog het volgende:

Enkel wanneer de personen wisten dat ze gefilmd, gefotografeerd,… werden en hiertegen geen bezwaar maakten kan er gesproken worden van een stilzwijgende instemming.

Klinkt ruim genoeg?

3 gedachtes over “portretrecht”

  1. hmm, damn, das minder :/
    das just plezant om nietsvermoedende mensen te fotograferen 🙂

  2. Zijn roerende voorwerpen ook beschermd door het portretrecht? Ik denk het niet. De Rb Kh A’pen oordeelde in elk geval op 9 maart ll. dat het niet voor huizen geldt, dus, denk ik, per analogiam zeker niet voor auto’s, zijnde roerende gdrn. De zaak is: aan een visvijver van een lokale vereniging komen ook niet-leden stiekem vissen. De voorzitter van die vzw fotografeert die auto’s (incl. kenteken) om met de foto’s ervan de burgemeester te overhalen niet-leden formeel de verbieden het terrein te betreden. Sommige van die NLse autobezitters vinden dat een inbreuk op hun privacy en dus moet oom agent de tgpartij daar even op wijzen.

Reacties zijn gesloten.