The Wave (2015) (Bølgen)

Even though awaited, no-one is really ready when the mountain pass of Åkneset above the scenic narrow Norwegian fjord Geiranger falls out and creates a 85 meter high violent tsunami. A geologist is one of those caught in the middle of it.

Regisseur: Roar Uthaug
Schrijvers: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg
Met: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp
IMDB

Pas nadat ik de film had gezien, heb ik ontdekt dat Bølgen de inzending was als Best Foreign Language Film bij de oscars. Een bizarre keuze –de film is best onderhoudend, maar is niet meer dan het Noorse equivalent van pakweg San Andreas. Toegegeven: Kristoffer Joner zet een meer dan behoorlijke acteerprestatie neer, zeer overtuigend en al, maar de inhoud van de film overstijgt niet het gemiddelde van wat men (zelfs) voor zo’n oscar kan verwachten.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sIj4v8TfnyU&w=560&h=315]

The Wave is in de eerste plaats een rampenfilm. En terwijl ik absoluut fan ben van dergelijke films (ik kijk godverdomme zelfs graag naar Stalone in Daylight –al geef ik vanzelfsprekend voorrang aan Towering Inferno), haalt dit niet de (pseudo-)diepte van de Vlaamsche monstrositeit die Rundskop is.

The Wave combineert tsunami met het je ne sais quoi uit het noorden van Europa, en kan best zijn mannetje staan als actiefilm –met heeft zelfs de moeite gedaan om de special effects naar behoren uit te voeren (geen Syfy brol in deze film). Met andere woorden: ik heb met plezier naar deze film gekeken, maar het is toch terecht dat hij de oscars niet heeft gehaald. Kijk met gerust hart naar alle clichés en genre-idioom, het was leuk tijdverdrijf. Maar geef er geen prijzen aan.