The Final Girls (2015)

A young woman grieving the loss of her mother, a famous scream queen from the 1980s, finds herself pulled into the world of her mom’s most famous movie. Reunited, the women must fight off the film’s maniacal killer.

Regisseur: Todd Strauss-Schulson
Schrijvers: M.A. Fortin, Joshua John Miller
Met: Taissa Farmiga, Malin Akerman, Adam DeVine, Nina Dobrev
IMDB

The Final Girls, het langspeelfilm debuut van Todd Strauss-Schulson, is een eerbetoon aan het slasher genre, meer bepaald aan de films uit de jaren 80. Als de namen Michael Myers, Jason Voorhees of Freddy Krueger een belletje doen rinkelen of als u ooit één van de Halloween, Friday the 13th of A Nightmare on Elm Street films hebt gezien, dan zal deze film u weinig verrassend overkomen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zreNh78kTjg&w=560&h=315]

The Final Girls is een brave, bijna gezinsvriendelijke versie van het slasher genre, waarin alle clichés op een propere manier aan elkaar worden geregen, gelijk de plastieken parels in het maak-zelf-uw-halsketting-setje van uw dochter.

Taissa Farmiga –die zich liet opmerken in de serie American Horror Story– speelt Max, die haar moeder, scream queen Nancy (gespeeld door Malin Akerman), verloor in een auto-ongeval. Tijdens een vertoning van haar moeders meest bekende film, Camp Bloodbath, wordt ze met een paar vrienden in de film euh… gezogen. Het opzet van de film is om terug uit de film te geraken, maar dat kan alleen als de final girl, het typische laatst levende meisje in de slasher, de slechterik kan overwinnen.

Als u goed bekend bent met het genre, zal de film u weinig boeiends bijbrengen. Als dit een introductie is, dan kan u genieten van de betere film uit het genre. Heel opvallend is de zorgzame manier waarop Strauss-Schulson de scènes in beeld heeft gebracht, en de moeite die de acteurs hebben genomen om zich in te leven in hun rol.