KLEIN 03: Joachim Badenhorst – FOREST // MORI (2014)

Onlangs bestelde ik de derde worp van Joachim Badenhorst op zijn KLEIN-label: FOREST // MORI (zijn tweede solo album). 17 euro kost het kleinnood (huh, dat is een woordspeling), en dat is helemaal uw centen waard. Niet alleen staat er fantastische muziek op dat plaatje, de cd zelf steekt in een handgemaakt (maga)zine met bijdragen van familie en vrienden. De envelop waarin het mocht ontvangen was nog eens versier ook –het heeft wat tijd gekost eer ik het durfde opensnijden om het album eruit te halen.

20140519_joachim01 20140519_joachim02

De muziek bestaat uit negen composities voor akoestische en versterkte klarinet en basklarinet, opgenomen over een tijdspanne van vijf maanden in Frankrijk; één track is een duo met (riet)blazer Gerard Herman. Badenhorst gaat steeds op zoek naar de mogelijkheden van zijn instrument, met zo’n schijnbare vanzelfsprekendheid dat de luisteraar als vanzelf meegaat in de beleving. Experimenten worden nooit gebracht uit louter experimenteerzucht, maar als vanzelfsprekend verlengde en inherent deel van de compositie zelf.

20140519_joachim03

Badenhorst is ongemeen boeiend en vindt een perfecte mengeling tussen lyriek en voorstuwende bravoure. Hij beheerst zijn instrument(en) bijna tot het uiterste, wat blijkt uit de opwekking van harmonieken (harmonischen) en het gebruik van loops en bijvoorbeeld de feedback van de gitaarversterker in het nummer “My Left Hand”.

Aanrader! (is een eufemisme.)