Look At What The Light Did Now

Een week geleden dook een post met bovenstaande titel op in mijn nieuwslezer –vier dagen later zat het album reeds in de bus. Look at What the Light Did Now is een documentaire over Canadese muzikante Leslie Feist, die in 1999 debuteerde met Monarch (Lay Your Jewelled Head Down), in 2001 opgevolgd met Let It Die. De echte doorbraak kwam er in 2007 met The Reminder, en specifiek met het nummer 1234 dat gebruikt werd in de commercial voor de Apple iPod nano. Sindsdien heeft ze geen nieuw album meer opgenomen. In de Canadese pers verklaarde ze destijds dat ze bewust een rustpauze wou inlassen om uit de druk van het onverwachte succes weg te geraken.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1l7xfuu8ja8&fs=1&hl=en_US]

Edoch, begin december verscheen Look at What the Light Did Now (dvd + bonus cd), nadat de film eerst (sinds september) werd getoond in een aantal arthouse cinema’s. De documentaire vertelt het verhaal van de totstandkoming van The Reminder, en werd gedraaid door Anthony Seck, een filmmaker en muzikant die onlangs nog in de Vooruit in Gent was om er te spelen in Sam Shalabi’s Egyptian Light Orchestra. Er wordt gewerkt met verschillende filmformaten en filmtypes (de film werd gemaakt in super 8 (analoog dus) maar er zitten ook een paar digitaal gefilmde stukken in), maar dat gaat allemaal heel organisch in elkaar over.

De kracht van de documentaire zit zeker ook in de creatieve manier waarop met de inhoud is omgesprongen. Er wordt veel achtergrondinformatie gegeven over het creatieve proces; flarden interviews worden afgewisseld met stukken concert of muziekopnames; en er wordt een zekere nadruk gelegd op de motivatie en de samenwerking van iedereen die bij het Feist gegeven betrokken is. Geen saaie bedoening, maar een voortdurend evenwicht tussen informatie en muziek. Het is onwaarschijnlijk hoeveel werk in de ontwikkeling van zowel de cd als de tournee van The Reminder die erop volgde is gestoken. Let ook op het fantastische lichtspel dat Clea Minaker voor die tournee heeft ontworpen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yPkKacaGaGY&fs=1&hl=en_US]

De film eindigt met bovenstaand duet van Leslie Feist en Kyle Fields (van Little Wings). Aanrader!

Een gedachte over “Look At What The Light Did Now”

Reacties zijn gesloten.