Gent voor de buurtbewoners

Een fijn interview/artikel met Vera Dua in De Morgen (02/09/2006): Gent moet een solidaire en groene stad zijn

Ze spreekt ware woorden wanneer ze het over de mobiliteit heeft:

Als de verbindingen vanuit de rand beter worden, hoeft de Gentenaar ook niet in de auto te stappen om in het Sint-Pietersstation de trein te nemen. Het stadsbestuur wil daar een groot parkeerterrein aanleggen, maar dan moedig je mensen aan om de auto te nemen. Er mag een parkeerterrein komen, maar als dat zo groot is dat er ook een nieuwe verbindingsweg met de R4 nodig is, dwars door een woonwijk en tegen de zin van de buurtbewoners, dan ben je op een te grote schaal bezig bent.

Gent is een relatief kleine, gezellige stad, en de meeste van haar bewoners willen dat ook zo houden. Geef Gent de overroepen metropole ambitie van Brussel of Antwerpen, en je verwelkomt meteen ook de samenlevingsproblemen, de criminaliteit, en de onpersoonlijkheid. De aantrekkingskracht van Gent schuilt net in dat dorpsgevoel, met daaraan gekoppeld alle voordelen van een stad. Laat dit alstublieft niet de zoveelste stad worden die in handen valt van de projectontwikkelaars.

(Aanschouw, een PDF ter referentie. Kopen, die krant!)

Een gedachte over “Gent voor de buurtbewoners”

  1. Ik vind het hele project aan de Fabiolalaan megalomaan. Het past niet in die buurt en zal vrees ik nogal wat overlast veroorzaken voor de huidige bewoners. Maar als het project wordt uitgevoerd (en aangezien er genoeg geld moet uitgeslaan worden om het nieuwe station te bouwen, zal het waarschijnlijk worden uitgevoerd) dan lijken de parking en de verbinding met de R4 mij de minst slechte oplossing om de buurt rond de Fabiolalaan leefbaar te houden.

    Ik woon in een zijstraat van de Albertlaan en als ik ’s avonds thuis kom, raak ik m’n auto niet kwijt. Het betalend parkeren uitbreiden naar ’s avonds zou niets oplossen, want zo goed als alle auto’s die er staan zijn auto’s van buurtbewoners. Er is nu dus zeker geen parkeerplaats teveel rond het station. Als er appartementen bijkomen, moet er dus ook parkeerplaats bijkomen. Een groot deel van de nieuwe parking is bedoeld voor de nieuwe kantoren en appartementen. Voor het station worden er eigenlijk niet veel meer plaatsen voorzien dan er verdwijnen. Aangezien er op gerekend wordt dat het station een pak meer reizigers zal aantrekken, lijkt me dat zeker niet overdreven veel.

    De idee om de pendelaars aan flanders expo te laten parkeren en de tram naar het station te laten nemen is volgens mij onrealistisch. Als er een snelle tramverbinding zou zijn tussen het station en flanders expo, langs het traject waar de nieuwe weg zal komen, zou het misschien haalbaar zijn. Maar met de huidige tramverbinding is het dat volgens mij niet. Je verliest gewoon teveel tijd op die tram.

    Mobiliteit is een groot probleem. Je zit nu aanmaal vast de historisch gegroeide structuur van de stad. Ik weet ook niet hoe je dat kunt oplossen. Maar ik heb sterk de indruk dat er vandaag vooral een anti-beleid wordt gevoerd. De redenering lijkt te zijn dat, als we het voor auto’s maar zo moeilijk mogelijk maken, mensen uiteindelijk geen andere keuze zullen hebben dan het openbaar vervoer te nemen, hoe slecht dat openbaar vervoer ook is. Want geef toe, de tram in Gent is leuk voor toeristen, gepensioneerden en mensen met veel geduld. Maar het is geen serieuze mannier om je te verplaatsen naar je werk of naar de winkel. (te weinig overvolle trams die te lang onderweg zijn) De enige mannier om je in Gent snel te verplaatsen is de fiets. Fietsen is leuk en wat lichaamsbeweging op weg van en naar je werk kan deugd doen, maar de fiets is niet voor iedereen een mogelijkheid. Probeer maar eens voor een gezin van een kind of 4 met de fiets te gaan winkelen.

    Ik woon graag in de stad. Alles is dichtbij. Op een kwartier sta ik met de fiets aan mijn werk. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen auto nodig heb. Iedereen die wel eens met z’n auto heeft staan aanschuiven in het centrum of op de ring, weet dat je in Gent niet voor je plezier met de auto gaat rijden. Maar als je, iedere keer als je die auto dan toch eens nodig hebt, vast staat in files en nergens een parkeerplaats vindt, dan verhuis je. Dan zet je ergens in een van de laatste stukjes landelijk Vlaanderen een huis neer en lach je eens met de politici die in naam van het milieu een fietsende stadsbewoner hebben weggejaagd naar een plaats waar hij voor zowat elke verplaatsing z’n auto van stal moet halen.

    Zo ver is het wat mij betreft nog niet, maar te zien aan de Groen! interventies in de gemeenteraad, zou het best wel eens snel zo ver kunnen komen met groenen in het stadsbestuur.

Reacties zijn gesloten.